Умерено празнуване, братя!

Иван СУХАРОВ
Наближават всенародните празници Коледа и Нова година. Векове, народ и богове са се ползвали от илюзорните качества на така нареченото „земно благо” – алкохола. Влиянието му се е простирало в диапазона от наслада за душата до кончината на същата.
През годините аз успях да формулирам няколко определения за „поведението“ на популярния Цар Алкохол.
Алкохолът е прекрасен материал за временно настроение. Алкохолът е прекрасен материал за забулване с бели облачета сивото вещество в почерненото пространство.
Алкохолът е прекрасен Сатана, първоначално перфориращ, а в последствие доубиващ, човешкото в човека. Някой бе казал: „И прекалените светци не са драги Богу“… Ето защо аз се съобразявам с лекарските препоръки. Консумацията на алкохол до 100 грама, та и малко от горе (дано джипито ми не си купи празничния брой на Топ Преса…) способства за разграждане на холестерола по стените на кръвоносните съдове и стимулира сърдечната дейност.
УРААА! Да, ама следва знакът „Стоп“. А колко ли от вас го спазват?
Иначе, колоритни са нарушителите на знака. Едни пеят, други се смеят, трети плачат, четвърти се бият, пети пък… спят.
Но винаги едно наум, братя и сестри!
Алчни търговци-сребролюбци „пробутват“ менте-алкохол. За тях човешкият живот не „преде“ пред финикийските знаци. Все още е прясна раната от няколкото невинни жертви в Якоруда… Не звънче, а нека чан-гигант за нас, живите, да бъде тази рана.
Весели празници!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене