Кой взема най-високи заплати сред чиновниците в България?

Шампиони в това отношение се оказва, че са в МВР, които напук на оплакванията и различни техни протести са с най-висока котировка на техния труд

Около 3060 лева е максималната заплата на работещите на трудов договор в МВР.

Това става в писмен отговор на министър Румяна Бъчварова на депутатски въпроси. Сумата е най-високото ниво на чиновническа заплата в министерствата.
Досега бе известен един единствен случай на директорска заплата от 4300 лв. в Министерския съвет, но тя е за държавен служител, а не за работещ на трудов договор.
2860 лв. е максималната чиновническа заплата по трудово правоотношение в Министерството на финансите, а 2600 лв. – в енергийното ведомство. Това показват отговори на министрите Владислав Горанов и Теменужка Петкова.
В Министерството на външните работи работещите на трудов договор са с едни от най-ниските заплати, става ясно от отговорите на министър Даниел Митов.
Максималната заплата там е 993 лева, а минималната – 420 лв., колкото за цялата страна през тази година. 570 лева е средното заплащане във Външно. За сравнение във финансовото министерство най-ниските заплати са по 600 лв., а средната 1055 лв.
Най-високите минимални заплати дава Министерството на енергетиката – 750 лв. Средната в това министерство е 1497 лева.
Във всички тези данни обаче не са включени бонусите. Във Външно през тази година са разпределени 1,2 млн. лв. като допълнителни възнаграждения за добре свършена работа. В енергетиката са дадени средно по 107,58 лв. бонуси на служител, а във финансите – 707 лв. на калпак за цялата година.

 

 

 

24 часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене