Поскъпва водата в Благоевградско

“Повишаване цената на водата е наложително, но преди да се вземе такова решение ще има обществено обсъждане“, коментира днес управителят на ВИК-Благоевград инж. Росица Димитрова. Очаква се до 20% увеличение на цената, въпреки че ще бъде под тези проценти. С оглед на това, че не се състоя консолидацията на дружеството и по този начин от ВиК не разчитаме абсолютно на никакви външни средства и помощи, повишаването на цената на водата е наложително”, допълни инж. Димитрова.

В прерогативите на дружеството ВиК – Благоевград е снабдяването с питейна вода на районите Благоевград, Разлог, където влизат още общините Банско, Белица и Якоруда, както и район Гоце Делчев, в който се включва и община Гърмен: „През 2016 година инвестирахме над 2,5 млн. лв. в реконструкция, модернизация и автоматизация на водопроводната мрежа и съоръженията, които дружеството стопанисва, както и подмяна на измервателни средства на територията на десетте общини от област Благоевград“, каза инж. Димитрова. Тя уточни още, че инвестиционната програма е изпълнена почти на 90%. За новата 2017 година предвидените инвестиции за 4,173 млн.лв., като 1,6 млн.лв. са инвестиции в собствени активи, а 2,573 млн.лв. са инвестиции в публични активи.

„Въпреки слабите есенни валежи да се надяваме, че в Банско също няма да има проблем с водата, предвид това, че се очаква силен сезон и голям наплив на туристи. Трябва да можем да се справим“, каза още инж. Росица Димитрова и допълни, че за Районните поделения на ВиК в Благоевград и Гоце Делчев ситуацията е стабилна.

Шефката на ВиК коментира и проблема с нередовните платци: „За Благоевград вече няма фирми нередовни платци – забавянетое най-много с по една фактура. Всичко останало е от гражданите. Но с цената на много усилия и договорки нередовните платци започват да си плащат. Ромите  в Благоевград и в другите населени места от региона започнат също да изплащат сметките си към дружеството, отбеляза още инж. Димитрова. Тя коментира още, че с помощта на кмета на Гърмен Минка Капитанова се стараят да се плаща донякъде водата от двете чешми в прословутия цигански квартал “Кремиковци. Там проблема е, че не само питейната вода не се заплаща от живущите в гетото, но циганите я оставят да тече непрекъснато.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене