20 години Винена партия в България Иван Лулейски, председател на Винената партия, пред Топ Преса: Уникални сме не само в България, но и в световен мащаб!

Иван Кирилов Лулейски е роден на 13. ІХ. 1953 г. в симитлийското село Черниче. Иван Лулейски е инженер от Лесотехническия институт в София (1980). Част от летописа на трудовите си години вписва като технолог и заместник – директор на ПК “Крупнишка комуна” в Крупник (1980-1984) и като началник-отдел “Обществено хранене” в мина “Пирин” в Брежани (1990-1998). По-рано (1984-1989) е заместник-кмет на община Симитли, а от 1994 до 1996 г. е председател на общинския съвет в Симитли. Бил и зам.председател на общинската поземлена комисия в Симитли, заместник-председател в поземлената комисия в Благоевград, а от 2003 г. е началник на общинска служба “Земеделие и гори” в Симитли.

Топ Преса гостува в дома на Иван Лулейски, ден след 20 годишният юбилей на винената партия. Разбира се, че и ние бяхме поканени, но празненството съвпадна с рождения ден на Топ Преса. За сметка на това сега председателят, ще ни разкаже да юбилея и за традициите на партията.

Г-н Лулейски, намираме се в залата, която вчера се състоя купона. Вече сте на 20 години, как се чувствате?

– Благодаря, добре се чувствам. Тук е създадена и винената партия преди 20 години. На 21 декември 1996 година, точно тук в тази зала около 13 човека направихме учредяване на винената партия и от тогава винената партия съществува в България. Тя е може би уникална партия , не само в България, но и в цял свят. Пътувайки наши членове извън България се опитваме да им поставим въпроса дали съществува такава партия в другите страни е се установява, действително че такава партия на такава основа каквато е нашата, няма т.е. ние сме една от уникалните партии не само в България, но и в света.

Има едно правило в партията, което ми се стори много странно… Имате правило да не се пие бира…

– След като в Дионисиевата клетва е казано да обичаме само бяло и червено вино. Всеки човек или член на партията, който си разреши да пие друго питие, значи той нарушава Дионисиевата клетва. Ние имаме и такова правило да не се пие друг алкохол

Наказание има ли?

– Е, чак пък наказание, за да става смях и да е интересно. Бяхме на екскурзия в Македония и наши хора от дългото пътуване и жегите и Михаил Христов от Благоевград си беше позволил да пие една бира и аз така да може да се почувства празничното настроение, което беше обзело хората, му казах: Сега, Мишка отиваш и правиш няколко обиколки на рейса и тръгваш да тичаш преди рейса, когато се измориш ще видим да ли ще те качим…Разбира се, това беше в рамките на майтапа.
Той в първият момент беше малко учуден от цялата тази история…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене