Стоян Манчев: Петричките милионери не купуват елхи за новогодишна украса

Валентин ГЕРЧЕВ

Стоян Манчев е един­ственият производител на елхи за новогодишната украса в Петрич. Зелени­те дръвчета, по думите му, са добити в района на „Маркови кладенци“ в Огражден планина. Той се занимава с този бизнес от години. По този повод разговаряме с него.

– Г-н Манчев, как върви бизнесът с елхи тази годи­на?

– Сега излизам за първи път (бел. ред. – понеделник). По принцип продажбите на зелени елхи много не вървят, защото в града се продават и изкуствени. Но естествените имат предим­ство, защото те едно че пре­чистват вътре стаята, къде­то се намират, а и са полезни там, където има особено малки деца. Доказано е, че микробите се унищожават от самите борчета. И това е предимството пред изкуст­вените.

– На каква цена продавате елхите си?

– Цените варират от 10 лв. до 20 лв. в зависимост от го­лемината.

– Кои повече се търсят – малките или големите елхи?

– По принцип се търсят малките елхи, защото хора­та не разполагат с големи помещения. За голямата елха трябва да има прос­транство, или на двора, или на терасата. Но търсят и от тях. Има хора, които си взе­мат и големи елхи. Слагат ги по дворо­вете, който има, по тера­си или пък в по-голямо по­мещение.

– Петрич­ките ми­лионери какви елхи купуват?

– Петрич­ките мили­онери по принцип не купуват елхи. Тук в Петрич се харчат около 60-70 броя. Триде­сетхиляден град и само 70 броя, това е…

– Каква е технологията на отглежда­нето на елхи?

– Разсада си го купувам, където го намеря, по горски стопанства. Сам обаче го за­лесявам, отглеждам и… Много е трудно. Четири-пет години отиват за от­глеждане. Ос­вен това има и допълнител­ни процедури. При добива­нето пък тряб­ват разре­шителни. От Комбината в Благоевград – РГС. Това от една страна е хубаво. Оттам дават пла­стини с цел да се намали малко кражбата и да се ограни­чи незаконната сеч.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене