Парламентът приема важни промени за винетките днес

Ще се въведе ли тримесечна винетка, която би улеснила хиляди българи, решават днес депутатите в парламента

Те ще гласуват на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, предложен от Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) и Димитър Байрактаров (ПФ), който отлежава 8 месеца в НС.

Друга важна поправка, за която ще се произнесат народните представители, е срокът на валидност на годишните стикерите да важи за календарния период от датата на издаването им, т.е. ако шофьор на лек автомобил плати 97 лева за годишна винетка на 10 март 2017 г., тя да е валидна до 10 март следващата година, а не както е сега – до 31 декември, съобщава „Труд“.

“Предлагаме годишната винетка да важи 365 дни и да е годишна наистина. Търсим подкрепа от всички за едно смислено и рационално решение”, обяви Петър Славов. По думите му тримесечната винетка е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната. Тя ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа само през летния сезон, както и за над 2 милиона българи, които живеят в чужбина и се връщат за няколко месеца.
Ако се приеме, цената на новата винетка трябва да бъде определена от Министерския съвет. Според Славов, ако днес парламентът подкрепи предложенията на първо четене и се стигне до гласуване на второ през януари 2017 г., новите промени могат реално да влязат в сила от 1 февруари догодина.

 

 

vchas.net

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене