ДОБРАТА НОВИНА ЗА БИЗНЕСА В БЛАГОЕВГРАД! Пада такса смет

По-малко такса смет ще плащат всички дребни и едри търговци, съдържатели на магазинчета и заведения и собственици на предприятия и фирми в Благоевград от 2017 г., ако общинските съветници в петък одобрят искането на кмета Атанас Камбитов налогът да падне с 0,5 промила. В момента бизнесът в областния център на Пиринско се облага с 6,5 промила за сметосъбирането.

Таксата бе по-висока, но по време на предишния мандат на Камбитов бе свалена за първи път, за да се облекчат работодателите. Сега за втори път се иска налогът да е по-малък с идеята бизнесът да се облекчи и да му се даде шанс за разрастване, въпреки че падането с 0,5 промила ще доведе до около 300 000 лв. по-малко приходи в общинската хазна.

Ако местният парламент приеме данъците на сградите и на старите и по-малки автомобили да се увеличат със суми, напълно по джоба на собствениците им, приходите биха балансирали разликата и няма да се наложи допълнителни ограничения за благоустрояване, социални дейности и обслужване, в това число и за ин витро програмата на общината, за спорт и развлечения на благоевградчани.

На облекчени налози ще се радват най-вероятно и жителите на селата Бело поле и Рилци, които в началото на тази година изпищяха заради промяната на категорията. Масовото строителство на масивни сгради през последните години и нарасналият брой на реално живеещите в селата хора доведе до солидна разлика в такса смет на жителите им в сравнение с останалите села в общината. За това, че от 6-а категория рилчани и белополци попаднаха в по-горната 5-а, таксата им за смет се увеличи, но тъй като бюджетът вече бе приет, съветниците нямаше как да отговорят на протестите на местното население и да я намалят.

Кметът Камбитов предлага таксата на жителите на двете села да падне на 10 промила, но предварителните му разговори със съветници за още по-голямо намаление сочат, че те са склонни да свалят налога на 8 промила върху данъчната оценка и той да се изравни с таксата на жителите в останалите благоевградски села.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене