Община Банско спечели първа награда в категорията “Община на 2016 година за планински туризъм”

Приключи онлайн гласуването в първите Годишни награди в туризма, които организира Министерството на туризма. Вотът на платформата www.tourismawards.bg, който определи първите места във всяка една от категориите, продължи до полунощ на 18 срещу 19 декември. Късно снощи бяха връчени и наградите на победителите в отделните категории.

Първо място с 27% от вота на гласувалите в категория “Община на 2016 година за планински туризъм” спечели община Банско. В община Банско се развива планински туризъм, в т.ч. ски алпийски дисциплини, ски бягане, сноуборд, планинско колоездене и пешеходен туризъм, параглайдинг, конна езда, скално катерене, планински риболов, ледена пързалка и др.

По данни на общината в нея има: 81 хотели, 43 сем. хотели, 88 къщи за гости, 735 апартаменти и стаи за гости, 6 хижи, 14 вили, 1 хостел, 1 почивна станция, 202 самостоятелни заведения за хранене и развлечения, 230 заведения за хранене и развлечения в местата за настаняване, ски писти, туристически информационни центрове, туристически пътеки.

В Банско се провеждат и множество фестивали, концерти – джаз-фестивал, театрален фестивал, оперен фестивал, фестивал „Бохеми”, фестивал „Банско Бийт”, БанскоФилм Фест, Фестивал „Утринна звезда“. С цел привличане на туристи през всички сезони община Банско организира различни изложби и демонстрации на местни занаятчии.

В категорията “Иновация” комплексът Uva Nestum Wine & SPA зае второ място. Комплекс Uva Nestum Wine & SPA e разположен на живописно място, в непосредствена близост до град Гоце Делчев. Комплексът се простира на площ от 62 дка в красивата долина на река Места, сгушен между четири величествени планини – Пирин, Родопи, Славянка и Боздаг (Фалакро). Община Благоевград остана на последно място в категорията “Община на 2016 за културно- исторически туризъм”, а Ансамбъл Пирин зае шесто място в категорията “Духът на България”.

Повече от 10 дни всеки можеше да участва в онлайн гласуването. Наградите на победителите бяха раздадени на специална церемония, която ще се състои на 19 декември, от 19 часа, в Централния военен клуб, София. Сред гостите на проявата бяха министри, депутати, кметове, представители на бизнеса, туристическите организации, медии и др. Целта на конкурса е да бъдат отличени институциите и неправителствените организации, които полагат усилия туризмът в България да се развива и страната ни да бъде утвърдена като целогодишна и устойчива туристическа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене