(ВИДЕО) Пламен Димитров в Благоевград: Единственият начин можещите хора да останат в България е увеличение на заплатите им

Пред новата власт, каквато и да е тя ние ще сложим на масата искания за увеличение на заплатите в секторите, в които не е предвидено това с приемането на бюджета за 2017 г. Това сподели на пресконференция в Благоевград президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той отчете, че според приетия бюджет без увеличение на заплатите ще останат около 30 хиляди работещи в училищното и детско здравеопазване (медицински сестри в детски ясли, градини и училища), в домовете за социални грижи, както и в сферата на науката. 

„15 500 души в цялата страна, работещи в социални заведения, грижещи се за най-уязвимата част от обществото, възрастни хора, хора с увреждания, останаха с доста мизерно увеличение и то не за всички“, коментира Димитров. 

„Увеличението на заплатите в  бюджетните системи, което сме гарантирали, е между 5% в някои агенции като НЗОК, НАП, митници и др., и 8-10% в средното образование и някой части на здравеопазването.  Спешната помощ получава 10% увеличение на заплатите. 18% пък е увеличението за дейности в психиатричните болници и центровете за трансфузионна хематология. Има увеличение на парите и за културните институции -25 млн., като там предстои също да има увеличение на заплатите“, съобщи още Пламен Димитров. 

В Благоевград лидерът на КНСБ коментира и кампанията „Искам още 100 лв. към заплатата си“, която ще върви през цялата следваща година. 

„Това според нас е един от начините да събудим хората, да ги накараме да започнат да си търсят парите. Очаквам кампанията да има мотивиращ, провокационен ефект“, добави още Димитров. 

На сайта, създаден във връзка с кампанията, са качени анализи и данни, които показват възможностите за увеличаване на заплатите в реалния сектор.

„Икономиката произвежда повече отколкото ни плаща на нас“, добави Пламен Димитров.

Той коментира и свиването на пазара на труда, където има липса на кадри, най-вече заради ежегодното, през последните години, мигриране от страната на по 30 000 души, предимно хора със знания и умения, като сподели, че единственият начин можещите хора да останат в България е увеличение на заплатите им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене