ВИДЕО: Ученици от Гоце Делчев украсяваха сурвачки и показаха креативност, жури определи коя е най-автентичната

Ученици от Гоце Делчев се включиха в битката за най-автентична сурвачка, която се проведе в една от залите на Общинския исторически музей. Възпитаниците на Първо, Второ и Трето основни училища в града показаха сръчност и креативност и за половин час успяха да се справят с поставената им от директора на музея Златка Симеонова.

Изработените материали бяха оценени от жури, в което взеха участие представители на ОИМ, Народно читалище „Просвета“ и Дом на културата в Гоце Делчев.

„На първо място сурвачката трябва да се доближава най-много до традиционната. Сурвачка, която е приготвена с традиционни материали – сушени плодове, пуканки, вълнена непредена прежда. Вторият критерий е за най-богато украсена сурвачка и третият критерий е за сурвачка, в която е вложено най-много творчество, т.е. лично творчество като идея неговата сурвачка да бъде по-красива“, обясни пред „Топ преса“ Златка Симеонова.

След състезанието ученици от четвърти клас на Първо основно училище с ръководители учителите Мария Менова и Лина Петкова представиха обичаите, свързани с големите зимни празници Бъдни вечер и Коледа. Те ще подредят и традиционната за Бъдни вечер трапеза, придружена с обредни наричания и песни от Неврокопския край от малките коледари.

Златка Симеонова връчи наградите на отличените от журито деца. Това са Ивана Кулилова от Второ основно училище, която е направила сурвачка, близка до традиционната. Най-богато украсена е била сурвачката на Магдалена Петелова от Трето основно училище, а за вложено лично творчество отличието получи Християна Янева от Първо основно училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене