Банско домакинства среща с Британското посолство в България в навечерието на зимен сезон 2016/2017

Кметът на община Банско Георги Икономов беше домакин на ежегодната среща с представители на Британското консулство в България, на която да бъдат обсъдени всички въпроси във връзка с предстоящия зимен сезон в курорта и традиционно силното присъствие на британски туристи. На срещата освен вицеконсулът Теодора Манева, присъстваха още директорът на Областна дирекция на МВР – Николай Хаджиев, началникът на РУ Банско Иван Попов, маркетинговият директор на фирмата – концесионер на ски зона Банско – Иван Обрейков, заместник-кметът Александър Мацурев, представители на  туроператорските фирми и консулските агенти на британското посолство в Банско Джон Сътън и Джеймс Хюз. Целта на срещата бе поддържане на добрия диалог и сътрудничество между институциите в подкрепа на сигурността и спокойствието на британските граждани, посещаващи курорта.

Вицеконсулът на Британското посолство, г-жа Теодора Манева оповести, че и тази година продължават със своята информационна кампания „Stay safe on the slopes”, която цели британците да бъдат информирани за опасностите, които могат да срещнат по време на своята зимна почивка в българските курорти.
По време на разговора, кметът Икономов съобщи, че според официалните  данни ръстът на британски туристи, посетили Банско за последните три години е близо 20 %, т.е. този пазар остава приоритетен за курорта. Стана ясно, че за да бъде гарантирано спокойствието и приятния престой на чуждите граждани, през този сезон ще бъдат поставени патрули на трите входно-изходни точки на града, изпълнявани от дирекция „Жандармерия” към Главна дирекция „Национална полиция” на МВР.

„И тази година ще продължим да оказваме подкрепа на органите на реда за осигуряване на необходимия ред и сигурност в Банско. Вече са подписани споразуменията за поемане на разходите по командироването на 40 полицаи допълнително. Паралелно с това сме изготвили проект за поставянето на 24 броя нови камери, които да бъдат поставени на обществени места и да подпомагат дейността на Полицията при извършването на нарушения. Вече обявих, че за издаването на разрешения за удължено работно време на нощните заведения, ще бъде изисквано да бъде осигурявана охрана не само в самите заведения, но и в периметъра около тях. Това вече бе проверено – изминалият студентски празник премина без сериозни нарушения на обществения ред и вандалски прояви” коментира градоначалникът предприетите действия на местната администрация относно осигуряването на реда в курорта.

Дискутирани бяха въпросите за съдействие за  поставянето „на светло“ на нерегламентираната туристическа дейност, осъществявана от британски граждани, като от местните консулски представители стана ясно, че осъществените проверки и наложени глоби през миналия сезон на британски граждани – нарушители на закона, са дали своя резултат за респектиране на останалите.

На всички представители беше отново припомнено, че ски-зона Банско е в пълна готовност и отлични условия за практикуване на зимни спортове и очакват любителите на ските в събота на официалното откриване на сезона.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене