Георги Стефанов, кмет на Черниче: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е кулминацията на новогодишните празници и много важна традиция за цялата община

Георги Стефанов, кмет на село Черниче, Община Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Стефанов в началото на нашия разговор нека започнем с това как Вие бихте описали на някой човек, който никога не е бил в Черниче селото? Какво е нещото, което го олицетворява?
Георги Стефанов: Аз мисля, че Черниче е олицетворение на едно много хубаво и подредено село – евросело. Имаме добра инфраструктура, хубави, възпитани и обединени жители. Освен това при нас живеят много млади и дейни хора.
Фокус: Декември винаги е време за равносметка. В тази връзка каква бе за Черниче 2016 година?
Георги Стефанов: В края на годината мога да кажа, че през 2016 не успяхме да изпълним някой грандиозен европейски проект, но мисля, че свършихме доста неща, които на пръв поглед може да са дребни и да не правят силно впечатление, но пък са важни за самите местни жители. Понякога хората на село оценяват и дребните неща, защото знаят, че са свързани с доста труд, желание и работа. Иначе преди седмица в селото инициирахме среща с жителите – общоселско събрание на което присъства и кмета на Община Симитли Апостол Апостолов. На тази среща обсъдихме доста от проблемите на хората, освен това говорихме по въпросите, които ги интересуват и съответно мисля, че те получиха удовлетворяващи отговори от общинския кмет.
Фокус: Всъщност идеята за общоселското събрание е ваша. А как се зароди във вас тя?
Георги Стефанов: Идеята се зароди още миналата година преди местните избори. Това бе едно от нещата, които лично аз исках да се случва в селото, за да може да се прави така наречената пряка демокрация, защото селото не е един, двама или пет човека. То е създадено от всички хора и затова трябва да го управляваме заедно както се случва и във момента – каквото и да се прави, правим го всички заедно, обединяваме се и го вършим. Мисля, че се справяме добре и именно затова решихме да правим общоселско събрание, за да може всеки да каже какво иска, какво мисли, кое е направено, кое не е направено и защо, какъв е проблема и прочие, за да може от своя страна да намерим всички заедно единен отговор или решение на съответния проблем.
Фокус: А всъщност ще се превърне ли това събрание в традиция? Всеки месец ли ще го организирате или на няколко месеца?
Георги Стефанов: Всеки месец мисля, че няма смисъл, защото ние не сме много хора, не сме село с кой знае каква площ. Според мен е редно два пъти годишно да се случва. Разбира се ако се наложи, ако има проблем или казус, който трябва да се решава на момента не е проблем да инициираме подобно събрание и то да се случи когато е нужно.
Фокус: След събранието стана ясно, че по-голямата част от това, което искат хората в Черниче е въпрос на време да се реализира например ново футболно игрище и улично осветление. Кажете ни с няколко думи как и кога тези две неща ще станат факт?
Георги Стефанов: Това е един много сложен въпрос. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов обясни на хората, че проектите за двете неща са изготвени, представени са където трябва и въобще всичко което зависи от нас на местно ниво е свършено. Просто вече нещата са пуснати нагоре по стълбата и чакаме експертно решение на тези проблеми. Аз обаче съм оптимист и мисля, че нещата ще се случат.
Фокус: А Вие всъщност в момента имате ли футболно игрище което може да се полазва от хората?
Георги Стефанов: Има изградено такова. То се намира в двора на училището и в момента младите хора, които искат да спортуват го използват, но те имат и желанието да бъде изградено изкуствено такова, тъй като около нас в селата има изградени такива. Знаете, че всеки иска и гледа в паницата на другия, което обаче в случая не е лошо. Ние също искаме това нещо да се случи и имаме огромното желание за това. Кметът Апостолов обясни на присъстващите, че проектът е готово, изпратен е и сега в момента чакаме просто финансиране.
Фокус: Детската градина в село Черниче също е на дневен ред. Въпрос на оценка от финансиращия орган е да се изясни – ще бъде ремонтирана съществуващата база или ще има сторителство на изцяло нова градина за децата в евросело Черниче. До колко този проект е важен и има ли всъщност много млади хора в селото?
Георги Стефанов: Лично мое мнение, а и предполагам на всички в селото е, че това е проектът, който е така най-приоритетен за нашето село, защото най-важното е да се осигури бъдещето на тези дечица, да израстват в една среда която отговаря на нормалните човешки условия, въпреки че и в момента хората, които работят в детската градина се стараят на децата да не им липсва нищо. Силно се надявам и мисля, че това нещо ще се случи, защото това е най-належалото нещо, което трябва да стане факт.
Фокус: Как успявате да задържите тези млади хора в селото – да не търсят път към големите градове. Какво е онова, което сте създали като условие за добър живот?
Георги Стефанов: Вижте и в нашето село както навсякъде има хора, които намериха своето препитание в чужбина. За щастие обаче повечето от тях са на тип „Сезонна работа“ и сега като идват тези светли християнски празници се прибират в селото и то отново става живо и още по-младо. А иначе младите остават в Черниче, защото на първо четене има добра инфраструктура, жп гара, автобусите минават доста на често, пътния възел е съвсем близо, Симитли е близо където много хора работят, както и Благоевград, Банско. Знаете всяка една точка в региона е вече лесно достъпна и може да бъде достигната за 10-15-20 минути. Дори София която чрез изградената автомагистрала „Струма“ е на час и половина път, така че всеки намира начин да пътува. Смея да кажа също, че по-хубаво място от нашето село за живеене няма.
Фокус: Няма как да не сте се сблъскали и с трудности през 2016 година. Какви бяха те и как се справихте?
Георги Стефанов: Аз съм човек, който не се притеснява много от трудностите. За мен най-важното е да сме живи и здрави, а от тук натам мисля, че всеки друг проблем би намерил своето решение. Не мога да кажа, че през 2016 година съм се сблъскал с кой знае какви трудности. Както казах и преди ние в селото заедно решаваме проблемите, обсъждаме ги и когато се наложи просто го правим по един или друг начин, рано или късно.
Фокус: Тоест село Черниче е един добър пример за демократично село?
Георги Стефанов: Да, точно така и аз мисля, че това е най-правилния начин нещата да се случват, а не да се взимат еднолични решения.
Фокус: Какви са целите и набелязаните от вас проекти по които ще работите през 2017 година?
Георги Стефанов: Както споменахме по-рано в разговора най-важното за нас е детската градина. Мисля, че това е цел № 1 за хората и за общината в лицето на г-н Апостолов, защото както говорихме децата трябва да живеят и да растат в една среда, която подхожда не евросело Черниче.
Фокус: Как ще отбележите предстоящите коледно-новогодишни празници в селото, какво подготвяте като празнична програма?
Георги Стефанов: По специална програма не предвиждаме. В момента така сме поукрасили улиците, площада, поставихме традиционната коледа елха. Малко в аванс посрещнахме и дядо Коледа, който мина през селото и зарадва децата. В навечерието на един от най-светлите християнски празници почти всичко е готово. Доста от хората, които са от селото са силно развълнувани и очакват 1 януари – Васильовден, на който отбелязваме Сурва. Хората, които се занимават с това нещо го правят от много години и аз не се съмнявам, че ще се подготвят добре и всичко ще бъде на топ ниво.
Фокус: Предполагам, че освен за Сурва хората в селото се подготвят и за „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Всъщност колко групи от Черниче ще участват на него?
Георги Стефанов: Разбира се, дори бих казал, че това е кулминацията на новогодишните празници. А иначе ние до сега винаги сме се представяли с една група от селото. Според нас няма смисъл от повече. По-добре една голяма и обединена група, отколкото да се разделяме на 5-6 или повече групи. Наистина няма смисъл от това нещо. Фестивалът в Симитли има и малко състезателен характер, затова и всички са нахъсани да бъдат на топ ниво, на най-високо ниво и не се съмнявам, че това ще се случи. Подготовката за самия фестивал тепърва предстои. Както казват хората „Всичко трябва да върви по реда си“ – нека първо се подготвим за 1 януари, а след това ще започнем и подготовката за 14 януари, когато ще е фестивала в Симитли.
Фокус: А има ли деца в кукерската група на Черниче и на колко горе-долу е най-малкия участник?
Георги Стефанов: Имаме доста дечица и мисля, че тази година броят им ще се увеличи, защото желаещите да участват са много. А иначе имаме дечица на 3-4-5-6 години, които участват и имат желание да станат част от традицията. Мисля, че тази година ще има доста дейно участие от децата и техните родители.
Фокус: Предполагам, че за черничани кукерството е традиция и се предава в семейството?
Георги Стефанов: Да, наистина е така. Децата, които участват са потомствени. Те израстват в такава среда и биват закърмени с идеята, с традицията и просото от самосебе си се случват нещата.
Фокус: Как смятате Вие важно ли е да пазим традициите и защо?
Георги Стефанов: Традициите трябва да се съхраняват, затова защото останаха много малко такива празници, които са чисто български. Знаете, че ние завладяха, което няма лошо разбира се, комерсиалните празници на Съединените щати и въобще цяла Европа. Това за съжаление доведе до там, че през последните години ние пренебрегваме повече нашите празници, завещани ни от нашите баби и дядовци за сметка на по-комерсиалните такива. Именно затова смятам, че традициите и обичаите трябва да се запазят и смятам, че мястото където това ще се случи са именно селата.
Фокус: Какво искате да пожелаете на нашите слушатели и читатели за Коледно-новогодишните празници, а и на вашите съселяни?
Георги Стефанов: Бих пожелал на всички хора, които ни слушат и на всички от Черниче да се надявам, че ще оставим всичко лошо в годината, която изпращаме и да живеем с надеждата, че следващата година ще бъде по-добра.
Ливия НИНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене