Канадската „АЛС България“ открива трети завод в Благоевград

Производителят на автомобилни тапицерии за BMW, Mini Cooper и Audi ще работи за VW в Благоевград

 Иглика ФИЛИПОВА

Производителят на авто­мобилни тапицерии „АЛС България“ ще открие своя трети завод в страна­та до края на година­та. Преди пет години компанията започ­на производство за седалки на BMW в софийското село Му­сачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприя­тие ще се намира в Благоевград. Дотук южноафриканският инвеститор, който от две години е ка­надски, е наел 1600 души и планира обо­рот от 160 млн. лв. за тази година.

И ако в досегашните фа­брики се изработваха тапи­церии за седалки на BMW и Mini Cooper и подглавници за Audi, сега ще се произ­вежда нов продукт за ком­панията – тапицерия за во­лани, които ще се монтират в автомобили на нов кли­ент – Volkswagen. В момента дружеството приключва по­следните подробности око­ло наемането на избраното помещение в Благоевград. Инвестицията ще бъде глав­но в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. евро. Плановете са в завода да работят между 200 и 250 души, но има място и за раз­ширение.

ПРЕЗ РУМЪНИЯ ЗА VOLKSWAGEN

Новото предприятие ще работи в сградата на бивша шивашка фабрика, която е с обща площ 6700 кв.м. В момента компанията полз­ва временно помещение в града, където вече дори са произведени първите шест тапицерии, каза управителят на „АЛС България“ Шон Бош за „Капитал“.

Тапицериите ще се произ­веждат за румънски клиент, който доставя волани за Volkswagen. Всички мате­риали ще се осигуряват от румънската компания, а в Благоевград ще се прави са­мото обличане на воланите. Това ще бъде нов продукт за „АЛС България“. В момента в заводите в Мусачево и Ихти­ман се правят тапицерии за автомобилни седалки и под­главници.

За новия проект компания­та ще наеме между 200 и 250 души. Това трябва да стане най-късно до март-април догодина, като целта е про­изводството на пълни обо­роти да започне възможно най-скоро. „В нашия бизнес сроковете винаги са крат­ки. Има работа, но тя трябва да се свърши бързо“, каза Бош. Следващата седмица се очаква да дойдат няколко души от Румъния, които да проведат обучение на място. Компанията вече е започна­ла рекламна кампания за свободните позиции, нае­ти са и първите работници. Всички ще преминат през обучение, което ще отнеме най-малко четири седмици.

ЗАЩО БЛАГОЕВГРАД

Компанията е избрала Благоевград, след като е проучила различни райо­ни в страната. Вариантът за допълнително разширение в Му­сачево е отпаднал, тъй като там има недостиг на кадри заради близостта до София. Подобен проблем съществу­ва и в градове като Ботевград и Пло­вдив, където има много предприя­тия. По думите на Бош компанията е разглеждала като възможни локации Перник и Дупница, но в крайна сметка се е спря­ла на Благоевград – както защото е намерила подхо­дяща готова сграда, което й позволява бързо да започне производство, така и заради очакванията, че там има дос­татъчно работна ръка.

По думите на Бош поме­щението е по-голямо от това, което им е необходи­мо за започващото произ­водство, тъй като в него преди са работели около 500 души. То обаче осигу­рява достатъчно място за допълнителни проекти и продукти на компанията. „Целта ни е там да започнем и друго производство колко­то може по-бързо, вероятно това ще бъдат тапицерии за седалки“, каза той.

РАЗШИРЯВАНЕ

Плановете на компанията като цяло са да разширява бизнеса си в България, тъй като смята средата за до­бра. „Тук сме от пет години и за това време нараснахме до 1600 души. Ако не бяхме доволни от инвестицията си, нямаше да се разширим толкова“, посочи Бош.

Допреди две години бъл­гарското дружество беше собственост на южноафри­канската ALC, но през 2014 г. компанията беше придо­бита от канадската Exco Technologies Limited. „Една от причините да ни купят е, че основната ни дейност е в България, а те искаха да имат присъствие в Източ­на Европа“, каза Бош. И до­бави: „С новия трети завод сега мисля, че вече имаме много добра база тук.“

Първото предприятие на ALC беше открито през 2011 г. в Мусачево и работеше само за BMW. Днес там са заети около 1000 души, а към клиентите са добавени Mini Cooper и Audi. Втори­ят завод – в Ихтиман, за­работи през 2013 г. Там се произвеждат тапицерии за седалки за Mini Cooper и подглав­ници за Audi. Във фабриката работят 600 души.

Друже­ството получава поръчките си от т.нар. OEM (про­изводите­лите на ори­гиналното оборудва­не), но доставя продуктите си на клиенти от следващо­то ниво във веригата на дос­тавки. Цялата продукция се изнася към Великобрита­ния, Германия и Полша. Ос­новната част от материали­те идва от различни страни в Европа, а кожата за тапи­цериите се внася от Южна Африка.

В момента около 90% от бизнеса на компанията е производство на тапицерии за автомобилни седалки. В стратегическите планове обаче е увеличаване дела на другите продукти – вола­ни, подглавници, подлакът­ници и различни продукти от интериора.

ФИНАНСОВ РЪСТ

С разширяването на про­изводството финансовите резултати на компанията също нарастват, а очаква­нията за тази година са за допълнително увеличение с около една пета. През ми­налата година дружеството отчете ръст на продажбите от 6%, което се дължеше на въведените в производство по-сложни и скъпи артику­ли. Намаляването на печал­бата за 2015 г. е резултат от промяната в структурата на продажбите и повишаване­то на относителния дял на тапицериите за Mini Cooper, които са с по-ниска рента­билност от тези за BMW, става ясно от отчета на ком­панията.

За 2016 г. обаче оборо­тът се очаква да достигне най-малко 160 млн. лв. „Но­ември беше много добър месец, така че ръстът ни ще бъде поне 15%, но може да достигне и 20% в зависи­мост от това как ще работят клиентите през декември, тъй като много от тях за­тварят за празниците“, каза финансовият мениджър на дружеството Юлияна Нико­лова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене