PR студенти от ЮЗУ трупат опит с учебна кризисна пресконференция

Истинска пресконференция сътвориха третокурсниците  специалност „Връзки с обществеността“ в  Ден на PR студента в Югозападния университет „Неофит Рилски”.
Като истински професионалисти те влязоха в ролите не само на  журналисти, но и на тези, които провеждат събитието, като успяха да бъдат от двете страни на „барикадата“. Поводът за пресконференцията бе оставката на треньора на Футболен клуб ЦСКА, като участниците се придържаха към истинските факти, но имаше и измислени събития. Младите хора се превъплътиха в ролите на изпълнителен директор, специалист „Връзки с обществеността”, капитан на отбора, главен мениджър, юрисконсулт, като  разиграха много сериозно и иновативно ситуацията. В самото начало изпълнителният директор представи кратък доклад за моментното състояние на отбора.
Студентите журналисти задаваха адекватни и коректни въпроси към участниците в пресконференцията, които отговаряха много запознати и добре информирани със ситуацията. За скандалите в отбора, за загубите, за условията, при които тренират децата, за напускането на треньора, за задълженията на отбора, това бяха само една малка част от въпросите, които зададоха студентите. Много професионално и адекватно отговаряха на въпросите както изпълнителният директор, специалистът  „Връзки с обществеността”, така  и останалите представители на отбора.
Преди учебната пресконференция те се включиха и в  среща-дискусия на тема „Манипулацията на камерата и ролята на журналиста“ с участници работещите в Канал 3 Валери Урлачки – режисьор на пулт и Бисера Илиева – журналист и водещ.
Специалистите ги посъветваха да внимават какво гледат, да обхващат всички гледни точки, да не се поддават на манипулации, да не изкривяват информацията. „Най-голямата манипулация са новините. Казват ни „Добър ден”, заливат ни с негативните новини, след това ни пожелават „Приятна вечер”, именно защото потиснатият човек е най-лесен за манипулиране”, обясни Урлачки.
С тази инициатива студентите имаха възможността да почерпят от опита на работещите в сферата на комуникациите. Младите хора затвърдиха знанията от следването си, придобиха нови,  подобриха екипната си работа и създадоха нови контакти. Също така успяха да разчупят атмосферата, да създадат по-близки взаимоотношения както между самите студенти, така и между тях и преподавателите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене