Учредяват ВиК асоциация в Пиринско

вик 1

В най-кратки срокове в област Благоевград трябва да бъде учредена ВиК асоциация. Само с такава асоциация ще може да се получи допълнително финансиране във ВиК сектора от Министерство на регионалното развитие. Това обяви днес управителят на ВиК – Благоевград инж. Петър Тунев, пред членовете на Областния съвет за развитие на област Благоевград.
Вчера е внесена документацията в Министерство на регионалното развитие и до 10-и април ВиК – Благоевград ще предаде активите си на общините. С тази собственост те ще участват в асоциацията. За периода 2014-2016 са предвидени сериозни суми, които ще бъдат инвестирани във ВиК сектора от страна на Министерство на регионалното развитие, но главното условие е да има асоциация на ВиК дружествата. Това е заявила министър Десислава Терзиева на среща в министерството с шефовете на държавните ВиК дружества.
„На въпрос какво ще стане с области, които нямат такава асоциация към министър Терзиева. Нейните думи бяха: кажете на кметовете пари няма да има за този период по тази програма. Така че желателно е по най- бързия начин да стане създаването на такава асоциация по ВиК”, съобщи инж. Петър Тунев, управител на ВиК – Благоевград.
На днешното заседание на Областния съвет за развитие беше приета актуализираната Областна стратегия за развитие на социални дейности, която е разгледана по 3 направления – услуги за деца, услуги за хора с увреждания и услуги за възрастни хора.
Сред планираните услуги в община Банско е Център за социална рехабилитация и интеграция да бъде с увеличен капацитет от 20 на 30 места.
„Капацитетът на Центъра за рехабилитация и интеграция в Благоевград, който е за деца и възрастни с увреждания, да бъде увеличен от 20 на 40”, съобщи Станка Михова, главен експерт РДСП.

Всички предложения за промени в социалните услуги в Банско, Благоевград, Петрич и Симитли, са на база решения на общинските съвети.

Е79

вик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене