Без категория

Административен съд Благоевград гледа днес делото за касиране на изборите в Изгрев

DSC_0805

Днес Административен съд Благоевград гледа делото за касиране на изборите в село Изгрев. Жалбата беше внесена от общинската структура на ГЕРБ, според които в деня за размисъл – 15 март, погазвайки законовите изисквания, жители на село Изгрев са били заставяни да гласуват за кандидата на БСП Йордан Китанов и заплашвани, че в противен случай няма да получат дърва. В акцията е участвал и горски служител. В изборния ден партийни активисти на БСП са плащали за телефонно заснет вот, описан в жалба, внесена в Общинската избирателна комисия. В по-късните часове, със забранени за този ден партийни обозначения, двама членове на БСП са агитирали в района на кметството и периодично са искали сведения от СИК за избирателната активност. В единствената СИК обработката на изборните резултати е продължила до 23.00 часа, при наличието на около 50 спорни бюлетини, включително с намеса и консултация на място от уведомените за проблема членове на ОИК. Кандидатът на ГЕРБ Валентин Георгиев загуби вота в благоевградското село Изгрев, като получи 159 гласа спрямо 192 гласа за Йордан Китанов. По време на изборния ден Мария Деянска, кандидат на НДСВ, бе подкрепена от 18 души, а за Гроздан Безински гласуваха 13 от имащите право на глас.
До частични избори в селото се стигна след като предишният управник Николай Безински бе отстранен за документално престъпление.

При преброяването на бюлетините съдия Илонка Рашкова няколко пъти помоли адвокатите на страните да не я карат да съжалява за взетото решение за преброяване на гласовете. Предстои изслушване на свидетелите на страните.

За морална подкрепа на Валентин Георгиев в залата бе и Йордан Андонов, който взе активно участие при разглеждане на бюлетините.

DSC_0807Ина Кокова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене