Зимният сезон бе официално открит в Пампорово

Очакваме 5% ръст ан туристите в курортите ни, съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова откри зимен сезон 2016/2017 в Пампорово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

В началото на церемонията тя поднесе съболезнования към близките на жертвите от днешния трагичен инцидент в село Хитрино. “Близо 70 хил. туристи избраха Пампорово през миналия зимен сезон, а техните нощувки бяха повече от 240 хил. Нека си пожелаем, че този сезон ще имаме още по-добри резултати“, каза министърът в оставка Ангелкова.

По думите ѝ най-умерените прогнози са за около 5% ръст общо за страната за предстоящия зимен сезон, но стартирането му толкова рано и наличието на сняг за практикуване на зимни спортове в началото на декември, са предпоставки за още по-добри резултати.

От тази година Пампорово и Чепеларе ще се предлагат като една дестинация. Те ще работят с единна билетна и транспортна система, което слага началото на мащабен проект за превръщането на региона в голям и атрактивен спортен център. Всяка закупена лифт карта за Пампорово ще дава достъп и до ски зона Мечи чал, като връзката между тях се обезпечава чрез система за ски шатъл бусове.

„Предстоящите мащабни международни събития, които ще се проведат в Пампорово, ще ни утвърдят и на международната карта на ски спортовете. Още по-важното е, че Пампорово не е само зимен курорт, а дестинация за целогодишен туризъм. Тук успешно се съчетават културно-исторически маршрути, балнео- и СПА услуги и още много други видове туризъм“, подчерта министър Ангелкова. Доказателство за целогодишния интерес към него дава и статистиката на НСИ. За периода януари-септември 2016 г. в категоризираните места за настаняване с повече от 10 легла в Пампорово са отседнали близо 92 хил. туристи.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене