Местна инициативна група Симитли-Кресна-Струмяни изготви стратегия за развитие

Предварителна среща на партньорите от Местна инициативна група Симитли-Кресна-Струмяни  бе проведена днес в заседателната зала на Община Симитли. На срещата бяха уточнени график за провеждане на информационни срещи, събития, семинари за информиране на населението на трите общини за възможностите за кандидатстване с проектни предложения.
Стартирано бе и учредяване  на МИГ на Общините Симитли, Кресна и Струмяни, като юридическо лице с нестопанска цел, осъществяващо обществено полезни дейности, което ще бъде правоприемник на местното партньорство.
На предварителна среща бяха обсъдени още и организационно въпроси между представителите на трите общини. Изказани бяха мнения представите по изграждането на стратегия, като надделя становището да бъде изградена и впоследствие изпълнявана Многофондова стратегия. Тя ще акумулира средства не само от Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Общият размер на акумулираните  средства се предвижда да бъде около 8 милиона лева.
Страните, присъстващи на срещата, бяха кметовете на трите общини Симитли, Кресна и Струмяни, от неправителствения сектор- читалището в град Симитли, туристическо дружество „Синаница 2000” от Кресна и сдружение „За промяна” от община Струмяни, представители на бизнеса ще бъдат ЕТ „Елка Гиздова- Сорели” от Симитли, „Дар” ООД от Кресна и „Евромар” от Струмяни.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене