Арендатори развиват туризъм край язовир „Стойковци“, уловът става платен

На язовир „Стойковци“ край благоевградското село Логодаж вече ще се лови риба срещу такса. Новите правила се въвеждат от арендаторите на водоема – братята Милен и Венцислав Методиеви от София.

Преди дни стана ясно, че дружеството „Напоителни системи“ е отдало под наем язовира за срок от 10 години срещу 24 000 лева годишна аренда. Търгът разгневи кметовете на села в общината, които изразиха притеснения, че ще се спре свободният достъп до водоема и земеделците в района ще останат без поливна вода.

Няколко дни по-късно те укротиха гнева си, а днес, след среща с арендаторите и изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Галина Панайотова, обявиха, че няма драма с решението да бъде отдаден под наем язовир „Стойковци“.

Шефката на дружеството уверила управниците и местните хора, че вода за напояване на земеделските земи край язовира ще има, тъй като „Напоителни системи”  ще продължи да се занимава с тази дейност.

Но за рибарите правилата ще бъдат нови и те ще трябва да плащат за удоволствието да мятат въдици.

„Таксата за риболов няма да е висока. От 15 години сме в този бранш, стопанисваме язовири край столицата. Още през март ще зарибим язовира с пъстърва, толстолоб и бял амур, а през юни – с бяла риба. Ще ползваме само част от водоема за садково стопанство за отглеждане на риба”, призна наемателят на водоема Милен Методиев.

Той и брат му имат идея да превърнат мястото край Логодаж в привлекателна туристическа дестинация. Предвижда се да има дори ресторант, който да посреща клиенти с прясна риба. В язовира пък ще има лодки и водни колела за разходки на гостите.

Кметовете на селата край водоама няма да пречат на инвестиционните намерения на арендаторите.

„Най-важното бе да се гарантира вода за поливане на земеделските земи за нуждите на местното население, а това бе направено. Ако се наруши думата им, сме готови да реагираме”, предупреди кметът на село Логодаж Пламен Червенков.

ilindenpres

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене