Двойно скача данъкът на малките коли в Благоевград за 2017 г., 40% ръст и за имотите

Санирането няма отношение към темата, категоричен е кметът Камбитов, заради новите ставки тръгнаха брожения сред съветниците

Двойно увеличение на данъка на най-масовите коли и скок на още няколко налога за благоевградчани предизвика бурни дебати сред общинските съветници две седмици преди последната за 2016 г. сесия на местния парламент, насрочена за 23 декември. По искане на кмета Атанас Камбитов собствениците на леки автомобили с мощност на двигателя до 74 kw трябва да плащат след Нова година два пъти по-висок данък, а за коли с мощност над 74 kw до 110 kw ставката за 1 kw да се вдигне с 20%, т.е., ако се одобри от ОбС, от 1,10 лв. ще скочи на 1,32 лв.

Предложението бе посрещнато с нескрита съпротива от членове на част от ресорните комисии, чиито заседания по темата стартираха завчера. Кметът Камбитов настоява още за товарните автомобили до 12 т увеличението да е от 10 на 20 лв. „за всеки започнат тон товароносимост“. Данъкът на МПС в община Благоевград е минималният възможен, той е в сила от 2009 г. и досега не е променян.

Анализът на Общинската администрация сочи, че за 1254 коли изобщо не се внася данък, тъй като собствениците им са инвалиди и са освободени.

„Важно е да се знае, че са регистрирани 36 000 автомобила в общината, за 1464 от тях годишният данък е 9 лева, собствениците на други 10 043 леки коли плащат по 13 лв. на година, а на други 10 674 коли данъкът е 20 лв. на година“, обясни зам. кметът по стопанските дейности Иво Николов. Приходите от тях в общинската хазна съставляват едва 30% от данъка от автомобили, останалите 2/3 са от 11 133 автомобила с мощност до 110 kw, чийто годишен налог е по 150 лв., и още 3015 мощни автомобила над 111kw, с данък около 300 лв., който бе увеличен през 2011 г. с 20%.

„На практика най-старите коли най-много замърсяват околната среда и на всичко отгоре са с най-ниски данъци”, обобщи зам. кметът. Много от старите коли при това рядко или изобщо не се ползват от собствениците им, стоят по паркингите или в дворовете с години, но стопаните им предпочитат да не ги отчисляват от КАТ и да не се ангажират с извозването им в автоморги, посочиха от кметството.

Сметките на общинарите сочат, че предложеното увеличение ще повиши приходите от данъка върху превозни средства с 14% в общинската хазна. С 40% пък ще скочат приходите на общината, ако съветниците склонят да приемат още две искания на кмета за ръст на данъка върху имотите и таксата за придобиването им. Предлага се данък сгради да се увеличи от 1,2 на 1,9 на хиляда върху данъчната оценка, което, обърнато в проценти, е 40%.

„Санирането на голяма част от жилищните блокове в Благоевград няма отношение към предложението“, категоричен бе кметът Ат. Камбитов.

„В момента благоевградчани плащат най-ниските данъци на сгради в страната, за 80 кв. апартамент в идеалния център данъкът е 64,84 лв., но ако той е основно жилище, дължимият налог е 51,33 лв.“, даде пример зам. кметът Иво Николов. „За същото жилище в широк център данъкът е 47,63 лв., но ако то е основно, собственикът плаща 23,82 лв. С увеличението от 40% ще стане 37,71 лв. на година. В кв. „Струмско“ например 80 кв. апартамент сега е с данък от 12,32 лв. като основно жилище и ще се увеличи на 19,50 лв. По селата разликата е още по-малка и ще е в рамките от 1,50 лв. до 3,37 лв.”, обясни Николов. „Ръстът не е драстичен, за човек, който си купува всеки ден цигари, е нищо, но за друг, който си купува лекарства, сигурно е драстично, но трябва да отбележа, че всяка година заради остаряване на сградите данъкът намалява с 16%”.

Общинската администрация подчертава, че налогът не е променян от 2009 г. Че е сред най-ниските в България го доказва и съпоставка с други общини като Столична, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Сливен, Бургас, Ямбол, където ставката на същия данък е от 1,5 до 2,5%, т.е. стига до над два пъти по-високо. Освен това данъчната оценка на недвижимите имоти се определя на база на вида, местонахождението, площта, конструкцията и овехтяването и с всяка година на практика намалява. Общинската администрация обръща внимание и на факта, че за изминалите 6 години кръгът на лицата с облекчения при плащането на данък сгради значително е разширен, включително и мнозина са освободени от него за определен период заради предприети мерки за енергоспестяване.

Общинските съветници ще трябва да се произнесат и по искане данъкът при придобиване на имущество да се увеличи от 1,75 на сто на 2,4 на сто върху оценката на прехвърления имот, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност. Според кметския екип такава промяна няма да засегне много хора, като се има предвид големият брой на лицата, които ползват данъчни облекчения. По този показател Благоевград отново е в списъка на общините в страната с най-ниски цифри.

Комисията по развитие на селските райони, Комисията по образование и култура и Комисията по обществен ред и сигурност при ОбС вече са обсъждали предложенията на кмета.

„Дебатирахме над час и четвърт и работата ни определено бе много конструктивна”, разказа за заседанието завчера председателят на Комисията по обществен ред и сигурност Георги Васев. „Становището ни по най-обсъжданата тема за вдигане на данъците е това да не става толкова рязко и с такъв ръст. Нашите предложения са за ръст от 1,5 на хиляда на данъка върху имотите и увеличение с 50%, вместо исканите 100% на данъка на евтините и малки коли. Преценихме, че не е справедливо хората с най-ниски финансови възможности ( което се обуславя от факта, че карат евтини малки коли) да се наказват за това с двоен данък. За сметка на това предлагаме с 20% да се увеличи налогът за големите и мощни автомобили, на които го увеличихме вече веднъж през 2010 г.“, информира Васев.

„Нямаше добра икономическа обосновка на предложенията, инфлацията не е отговор на въпроса какво налага толкова сериозен ръст на данъците и двойното им увеличение при най-масово ползваните автомобили“, коментира съветникът Кирил Ваклинов.

„Минималната заплата се е увеличила за цитирания период с 60 лева, което е 20%, на какво основание ще вдигаме двойно налога“, контрира той и прибави: „Първо, трябва да се даде на хората възможност да изкарват повече пари и после да се вдигат данъците. Ръст на данъците може и да има, но не смятам, че той трябва да е толкова драстичен. Все пак да не пропускаме, че такса смет за гражданите не се променя за следващата година, а кметът предлага намаление на този налог за бизнеса, за което заслужава адмирации“.

„Относителният дял на собствените приходи в бюджета на община Благоевград, които се формират от данъци, такси и разпореждане с общинско имущество, е едва 12% – каза зам. кметът Иво Николов. – Ниският собствен дял се дължи до голяма част на факта, че данъците не са увеличавани от години. Проектът за увеличенията са публикувани на сайта на общината, за да се запознаят всички граждани. Ако общинските съветници приемат предложението на кмета, увеличението в бюджета през следващата година ще е около 1,4 млн. лв.“, прогнозира заместник-кметът.

Градоначалникът Ат. Камбитов коментира, че част от парите ще отидат за облагородяване на междублоковите пространства и кварталните градинки.

Идната седмица предстои дебатиране на предложените от кмета Камбитов увеличения на данъците в най-многобройните комисии по икономика и приватизация, по бюджет и финанси, по териториално и селищно устройство и по социална и жилищна политика. Те всички трябва да се произнесат, преди въпросът да влезе за дебат и решение в пленарна зала в края на декември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене