Нова песен на Димитър Янев е продуцирана от Радио Благоевград

rbl-2

Пред многобройна публика в Голямото концертно студио на Радио Благоевград, медията представи най-новата си продукция с концерт, наречен „Стари песни с дъх на младо вино“. Звучаха стари и обичани народни песни, на които Радио Благоевград дава нов живот с нови аранжименти  и в изпълнение на млади талантливи открития на Радиото. В проекта се включени 12 песни, 11 от които са с текст и музика народни – красиви фолклорни песни, издържали проверката на времето и стигащи до сърцето на всеки българин. 12-тата песен е авторска – по текст и музика на Димитър Янев, обработка Петьо Кръстев. Песента „Мило мое, внуче“ е написана от Димитър Янев за неговия внук Калоян, но докато е жив Димитър Янев, не се е осъществил записът на песента. Наследниците на Димитър Янев се обръщат към директора на Радио Благоевград Елисавета Каменичка с молба тази песен да намери своя живот в лицето на млад изпълнител. Така Радио Благоевград продуцира песента „Мило мое, внуче“ в изпълнение на младата павица Кинче Вълчева и оркестър „Роял Бенд“.

rbl-3

Още с първото й изпяване, песента „Мило мое, внуче“ грабна публиката и предвизвика силно вълнение и възхищение. С вълнение и напиращи сълзи, дъщерята на Димитър Янев Малинка прие първия диск със запис на песента, скъп подарък от Радио Благоевград, връчен от директора на медията Елисавета Каменичка.

Посланието на песента „Мило мое, внуче“ сякаш синтериза цялостната идея на проекта „Стари песни с дъх на младо вино“, а именно отговорността към бъдещите поколения, утвърждаването на непреходни ценности – като българския фолклор, българските традиции и почит към родното.

rbl-4

Целият процес по създаването на новата продукция „Стари песни с дъх на младо вино“  – издирването на песенния материал, подбор на гласовете, откривателството на младите таланти, обработката и звукозаписната дейност, е осъществен в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград с музикален продуцент Маргарит Русев.

Песните в проекта са обработени и аранжирани от композиторите Валери Димчев и Петьо Кръстев, специално за новите изпълнители, има обработки на Боян Боянов и Димитър Касапинов. Певците са млади таланти – открития на Радио Благоевград в различни фестивали като „Малешево пее и танцува“ – село Микрево, „Пирин фолк“ – град Сандански, „Фолклорна среща“ – село Елешница, съборите „Пирин пее“, също и в различни издания на конкурса „Звезди в Радиото“. Това са Соня Ковачка, Моника Христова, Лора Асенова, Мирослав Тросков, Кинче Вълчева, Снежана Карамфилкова,  Василиа Петрова, група „Банска младост“. Съпроводът е поверен на също младежкия оркестър „Роял Бенд“.

Проектът „Стари песни с дъх на младо вино“ е посветен на 43-та годишнина от създаването на Радио Благоевград, на 11 декември Радио Благоевград ще отбележи своя 43-ти рожден ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене