Местни производители предлагат стоките си пред община Благоевград

Био козе сирене от района на Банско и Разлог могат да си закупят днес жителите и гостите на Благоевград от базарчето пред община Благоевград, което е част от инициативата „Купувам българско“. 

„Стадото ни е от 200 животни, които отглеждаме в Банско, а мандричката ни е в Разлог, така че всичко е наше производство и млякото и продуктите от него“, разказа Иван Мутафчиев. 

„Козите са главно от местната дългокосместа порода – дават малко мляко, но пък с ненадминато качество, което веднага се усеща в аромата и вкуса на сиренето“, разказа още производителят.

Той се занимава с отглеждане на кози и производство на млечни продукти от 7 години, като сподели, че българите все повече търсят чисти продукти без примеси и се обръщат към българското производство.

„Тази година е по-добре от миналата, малко ми остана от продукцията още да се реализира. Хората са научиха да търсят това, което е хубаво. А истинското сирене може да познаете по –човека, който го прави. Моето сирене е зряло 4 месеца, няма консерванти, а само закваска и мляко. Името на производителя е гаранция за качеството на продукта“, добави още Мутафчиев. 

 Той сподели, че на пазара предлагат и прясно, и кисело мляко, но в момента такова няма. 

„Ако видите козе кисело или прясно мляко да се продава в момента значи има нещо фалшиво“, допълни банскалията. 

 В подкрепа на родното се изказа и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който разгледа предлаганата продукция. 

„Радостното е, че има все повече инициативи, свързани с българското производство. Много хора се обръщат вече към родното производство, оценяват, че е по-качествено, по здравословно, съобразено с традиционния вкус. Важно е да осъзнаем, че, подкрепяйки родната икономика, това е начина да се развиваме. Подкрепяйки регионалното, националното, означава, че инвестираме в заетост. Подкрепяйки българското, подкрепяме себе си“, сподели градоначалникът.

Кметът увери, че местните производители винаги могат да разчитат на подкрепа от община Благоевград. 

Кампанията „Купувам българско“ е по инициатива на БНТ2, а в Благоевград се осъществява с подкрепата на общината.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене