АИКБ ЧЕСТВА 20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ОТ СВОЕТО УЧРЕДЯВАНЕ

Бизнесът предпазлив в очакванията си за 2017 г.  

„На днешната дата, преди 20 години е създадена Асоциация на индустриалния капитал в България и днес с гордост можем да заявим, че е най-динамично развиващата  се работодателска организация, призната на национално ниво. По два от общо трите законови критерии АИКБ заема първо място по представителност сред останалите работодателски организации“. Това отбеляза на тържествена пресконференция председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

От първото признаване на Асоциацията за представителна организация на работодателите на национално равнище през 2004 г. до днес, броят на членовете й се е увеличил близо 12 пъти. Така по настоящем тя обединява над 10 000 компании и предприятия, в които се трудят повече от половин милион души. Асоциацията представлява браншови организации от 65 икономически дейности, като по този показател е най-представителната работодателска организация в България. Водена от принципа да бъде в помощ на бизнеса от цялата страна, през годините АИКБ изгради мрежа от регионални камари, които към момента обхващат 171 общини – критерий, по който отново АИКБ е най-представителна на национално ниво.

Г-н Велев представи в резюме постиженията и развитието на АИКБ през годините. „АИКБ се утвърди като желан партньор в системата за социален диалог на национално и международно ниво и авторитет при социално-икономическите отношения и отстояването на интересите на българския бизнес“, посочи той. Градивните предложения и инициативи на АИКБ изпреварват събитията, предвиждат проблемите, дават конкретен принос за тяхното решаване – факти, превърнали АИКБ в съществен фактор за постигане на консенсус, както по неотложни действия и политики, така и по дългосрочни перспективи.

Асоциацията отпразнува 20-годишния си юбилей със своите членове и партньори с театралното представление „Хъшове“ в Народния театър „Иван Вазов“.

 

В пресконференцията участие взеха и заместник-председателите на УС на АИКБ Кънчо Стойчев, Никола Зикатанов, Румен Радев и членове на УС на АИКБ, както и главният секретар на АИКБ и вицепрезидент на CEEP д-р Милена Ангелова.

 

 

 

 

По време на пресконференцията  бяха обявени и резултатите от традиционната анкета, проведена сред фирмите – членове на Асоциацията, които показват, че бизнесът е предпазлив в очакванията си за 2017 г. Основен фактор за несигурността в прогнозите са сложната вътрешнополитическа обстановка, предстоящите предсрочни избори, външните рискове, както и задълбочаващият се проблем с липсата на работна ръка. „Бизнесът очаква умерен ръст на продажбите средно от 3-4% през следващата година, като допълнително произведената добавена стойност ще се използва в по-голяма степен за повишение на възнагражденията средно с 5-7%, както и за подобряване на финансовите резултати“, посочи председателят на АИКБ Васил Велев. Преобладаващата част от износителите не очакват промяна в експорта си през 2017 г., а половината от управителите и мениджърите правят планове за увеличаване на инвестициите си през новата година. „Тези нагласи може да не се сбъднат предвид очакваната политическа нестабилност в държавата и ако се приеме промяната в Кодекса на труда, която ще намали работните дни с 3 дни през годината“, коментира Васил Велев. Половината от анкетираните работодатели дават заявка за повишение на възнагражденията на работниците и служителите през новата година. В същото време, всеки втори работодател смята, че размерът на минималната работна заплата през 2017 г. трябва да остане на нивото от 420 лв.

По време на пресконференцията бе коментирана и изминаващата 2016 г. от гледна точка на бизнеса. При създадените условия на политическа и макроикономическа стабилност българската икономика реализира в голяма степен потенциала си за растеж – повиши се БВП, заетостта и доходите с темп, отреждащ на страната ни челни места в Европейския съюз. Бяха отчетени и частичните успехи в реформирането на сектор „Енергетика“, предприети под натиска на бизнеса. Членовете на АИКБ са недоволни от половинчатите мерки за подобряване на образователната, здравната и съдебната системи, както и от отказа за реформиране на държавната администрация, сектор „Сигурност“ и медицинската и трудовата експертиза.

Фирмите-членове на АИКБ очакват през новата година да се предприемат спешни мерки за решаване на проблемите в следните сектори:

  • Осигуряване на човешки ресурси с необходимите компетенции в професии, търсени от приоритетни индустриални сектори;
  • Ограничаване на намесата на държавата на пазара на труда чрез определяне на МРЗ, МОД и добавки за натрупан стаж;
  • Въвеждане на принципа «Замърсителят плаща» при определянето на такса «Битови отпадъци»;
  • Мораториум за нови ВЕИ-централи и др. производители на електрическа енергия с преференциални цени, промяна на договорите с „американските централи“ и развитие на енергийната борса;
  • Развитие на капиталовия пазар чрез листване на държавни дружества и ограничаване на свръхрегулациите и др.

Цялата презентация на г-н Велев и снимки от представянето може да намерите на webстраницата на АИКБ www.bicabg.org

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене