ВИДЕО: Храмов празник и празник на селото, честваха днес жители и гости на село Мусомище

С празнична, тържествена литургия, започна днес двойният празник на гоцеделчевското село Мосомище – храмов празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ и празник на селото. Да се чества храмовият празни в денят на св. Николай и като празник на село е подновена стара традиция в Мосомище. Според стари източници, още преди османското нашествие, тук е имало църква, посветена на св. Марина. В началото на 19-ти в., християните тук започват строежа на сегашният храм през 1830-та година и е завършен и осветен на Никулден през 1835-та година. От тогава, този ден се чества и като празник на селото. Традицията е прекъсната през време на тоталитарния режим през който денят се отбелязваше само с полу-легално свещенослужение. След демократичните промени, църковното настоятелство в Мосомище поднови традицията.

Храмовият празник днес в църквата „Св. Николай“ започна с тържествена литургия, водена лично от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и с участието на църковния хор при Светата митрополия. По-късно, спазващите коледните пости взеха причастие и бе раздаден традиционния, никулденски рибен курбан за здраве.

Светската част на празника днес включваше традиционни селски турнири в различни видове спорт, а неуморни музиканти разиграха празнуващите на селския мегдан, като поддържаха празничното настроение до късния следобед

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене