Без категория

Багери влязоха в река Туфча край село Брезница

Багери започнаха работа по укрепване на коритото на река Туфча в района на гоцеделчевското село Брезница. Укрепителните дейности са наложителни, тъй като съществува опасност от разлив заради предстоящите валежи.

В началото на ноември водите на реката излязоха и на косъм от наводнение бяха десетки къщи и 4 шивашки цеха. Вече са правени няколко проекта, представени са количествено-стойностни сметки, но Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отказва да отпусне пари.

За укрепването на речното корито са необходими 2 милиона лева. Най-належащо обаче е да се реши проблемът в долния край на селото, където има десетки къщи и 4 фирми. Затова там тежки машини работят непрекъснато, за да налеят бетон и да укрепят строената преди 40 години подпорна стена, която е подкопана от водата.

„Благодарение на община Гоце Делчев и на разбирането на общинския кмет Владимир Москов се спасяваме сами. Трябват спешни мерки, тъй като сега е критичен сезон заради валежите от сняг. Необходимо е да се построят диги, прагове, нови подпорни стени, но държавата не ни отпуска пари. Живеем в постоянен страх от потоп”, коментира кметът на село Брезница Иса Сакали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене