28,5% от населението в Пиринско живее в тежки лишения

Бедност

40 100 жители на Благоев­градска област, което е 12,4% от населението, са живели под прага на бедността през 2011 г., показват данните на Тери­ториалното статистическо бю­ро в Благоевград, след като бяха обработени окончателно по общите показатели на Ев­ропейската общност чрез наблюдение на доходите и ус­ловията на живот /EU-SILK/.

Линията на бедността по тази система в Благоевградска област е изчислена на 281.83 лв., което е с 2 лева над сред­ната за страната.

Любопитно е, че ако се из­ключат пенсиите и социални­те помощи, оказва се, че под линията на бедност в Пирин­ско живеят 29,9%, което е приблизително всеки трети.

Според индикаторите на стратегия „Европа 2020“, кои­то следят напредъка на стра­ните по отношение намалява­не на бедността, в България 49.3% от населението се нуж­дае от специални грижи за справяне с бедността, социал­ното разслоение и изключва­нето от активна трудова дей­ност. За Благоевградска об­ласт от такива грижи се нуж­даят 102 100 лица – тоест 31,6% живеят в риск от бед­ност.

В изследването има и из­вестна доза субективен фак­тор, правят уговорка органи­заторите на проучването. Сред 9-те въпроса, на които интервюираните са отговар­яли, има и такива като могат ли да си позволят едносед­мична почивка извън дома /б. р. която може да бъде и на се­ло, и на Бахамите/, могат ли да посрещат със собствени средства неочаквани финан­сови разходи /без да е уто­чнен размерът/ и т. н.

По комбинирания индика­тор на „Европа 2020“ през 2011 г. в област Благоевград 28,5% от населението е жив­яло в тежки материални лише­ния.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене