Внимание! Тази сутрин Слънцето насочи мощна магнитна буря към Земята

Явлението ще ни мъчи 6 дни, носи силно главоболие и проблеми с кръвното

Силна магнитна буря ще ни мъчи през идващата седмица и ще донесе със себе си главоболие и проблеми с кръвното. Според прогнозата днес започват интензивни геомагнитни смущения, като най-силно те ще се усетят в периода 28 септември до 1 октомври, пише „Телеграф“. Още от тази сутрин обаче слънчевите изригвания са насочили плазмени частици към планетите от нашата слънчева система. Те летят с голяма скорост и когато достигнат до атмосферата, настъпва пикът на магнитната буря. Днес нейната интензивност започва още в 9 сутринта и ще продължи 12 часа. Утре обаче смущенията ще бъдат само до обяд.

Според учените именно магнитните бури със слаб и среден интензитет, каквато ще бъде настоящата, влияят най-много върху живите организми.

Доказано е, че за повечето хора тези смущения са стресов фактор. Обикновено в дните с геомагнитни изменения намалява изработването на хормона мелатонин, който спомага за адаптирането. Освен това по време на колебания на магнитното поле се изменя кръвоснабдяването на малките кръвоносни съдове и кръвта тече по-трудно. В рисковите групи попадат хора, които са чувствителни на метеорологични промени, както и такива със слаба имунна система и подложените на стрес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене