Американка подобри 28-годишния световен рекорд на Йорданка Донкова

Феноменалният световен рекорд на българската лекоатлетка Йорданка Донкова вече е в историята. Постижението ѝ на 100 метра с препятствия беше подобрено от американката Кендра Харисън по време на турнира от Диамантената лига в Лондон.

Преди 27 години и 11 месеца Донкова пробяга дистанцията за 12.21 секунди и през всичкото това време нямаше кой дори да се доближи до него. Но в британската столица американката мина финалната линия за 12.20 секунди и свали 1 стотна от върховото постижение на българката.

Самата Кендра Харисън дълго време не можеше да повярва, че е съборила един от най-старите рекорди в леката атлетика и избухна в сълзи, веднага след като резултатът ѝ беше обявен официално. Иначе тя проведе перфектното бягане и заслужено счупи феноменалното постижение на легендарната Йорданка Донкова.

Въпреки феноменалното бягане на Харисън имаше гаф на организаторите. Първоначално хронометъра отчете 12,58 секунди на победителката. Впоследствие обаче организаторите съобщиха, че има корекция на времето и че Харисън е подобрила световния рекорд с 12,20 секунди.

Американката се доближи до рекорда в края на май, когато пробяга дистанцията за 12.24 секунди. Малцина обаче очакваха по-малко от два месеца по-късно обаче тя да подобри постижението, но Харисън успя да го направи.

„Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно – да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна“, сподели веднага след финала щастливата американка.

След вчерашния успех на Харисън и падането на рекорда на Донкова България вече остава само с един световен рекорд в атлетиката – на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене