Мелник, Рупите и Сандански – 4 години по-късно

Въпреки че има  толкова много места, които чакат да бъдат посетени, понякога така се случват нещата, че на някои места се връщаш отново. Такава се оказа съдбата на Мелник, Рупите и Сандански, които посетих за втори път след точно 4 години. Датите са 23-24.04.2016 година, част от участници различни, а местата – все същите както съм ги описал през 2012: Екскурзия до Мелник, с. Кашина, м. Попина лъка, Сандански и Петрич. Е, този път част от тях бяха пропуснати, но и времето, с което разполагахме беше по-малко. До Сандански вече се стига по-бързо, тъй като вече в експлоатация е част от автомагистрала „Струма“, която започва от Перник (края на автомагистрала „Люлин“) и към момента стига до Благоевград. След Благоевград, движението се осъществява по стария път и така до Сандански.
Сандански си е все същия оживен град, като съществени промени не ми направиха впечатление.

 

 

 

Паркът „Свети Врач“ е все така оживен, влакчето продължава да се движи, а в езерото този път нямаше водни колела.

 

Още няколко снимки от зеления парк:

 

 

 

В Сандански преспахме, а на другия ден се отправихме към Рупите. След като се отклонихме от главния път за Гърция, по пътя до Рупите протичаха ремонтни дейности.

24 Април беше Цветница и по случай празника, доста хора бяха решили да посетят местността.

Тук една от новостите е, че вече са отворили прилежащите постройки за посещение, а вътре са изложени снимки от живота на Баба Ванга и изречени от нея фрази.

Другата новост е, че вече може да се влиза и в къщичката, в която Баба Ванга е приемала хората.

Всичко останало изглежда отлично поддържано, така както беше и преди 4 години.

И един паун, който като ни видя с фотоапарата, започна да се дуе.

От Рупите се отправихме към Мелник, като по пътя ни валя дъжд. В Мелник дъжда беше спрял, а слънцето си прокарваше лъчите между облаците.

Този път Мелник ми се строи доста по-оживено място. Имаше някаква сбирка на някакво македонско движение или празник на Яне Сандански – не разбрахме.

Седнахме да хапнем и отново се изсипа един дъжд, който по едно време беше и под формата на градушка.

Докато се нахраним, дъждът премина и отново пекна слънце. От едно магазинче си купихме малко вино и се отправихме към колата.

Така приключи кратката ни опреснителна разходка из района.

По пътя за София времето тотално се побърка, като ту препичаше слънце, ту започваше да вали като из ведро и така няколко пъти.

Маршрута, по който минахме: https://goo.gl/maps/d9jJtAJ63dz

Маршрут: София – Сандански – Рупите – Мелник – София
Общо километри:  395 км.

Среден разход:  5,7 л/100 км.

Общо литри бензин:  22,6 л.

Край!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене