Стрелецът от Катунци моли за свобода

41-годишният софиянец Никола Манчев, придобил известност като „Стрелеца от Катунци“, обжалва в Окръжен съд – Благоевград ефективната си присъда. Преди 4 месеца Районен съд – Сандански го осъди на 5 години затвор за опита му да отнеме лек автомобил „Опел Астра“ и за стрелбата по 20-годишната шофьорка, на която бе присъдено обезщетение от 20 000 лв. Отделно от това Н. Манчев бе лишен и от шофьорска книжка за 7 години, той трябва да изплати и 420 лв. за щетите по колата.

Екшънът се разигра на 18 септември 2014 г. около 17,30 часа по пътя за с. Катунци. Двете млади момичета от Гоце Делчев Лиляна и Елеонора се прибирали от посещение в храма на Преподобна Стойна в село Златолист. По пътя спрели да си наберат ябълки и забелязали в далечината непознат мъж да се клатушка. Той изникнал пред лекия автомобил, управляван от Лиляна Савова, която се опитала да избегне удара. Подобно на нинджа, мъжът бил целият в черни дрехи от главата до петите и с маска на главата, виждали се само очите му. Той криволичел като пиян пред колата, но изведнъж извадил пистолет и го насочил към шофьорката и я принудил да спре. Заповядал й да му даде ключовете на колата, но тя отказала и тогава той се хвърлил на капака и стрелял. Куршумът пробил предното стъкло, ударил се в таблото и рикоширал в шията на младата жена. Лиляна извадила късмет, тъй като проектилът се забил в ключицата.

Стрелецът избяга и бе издирван два дни от полицията, като за целта бе ползван хеликоптер. Никола Манчев е арестуван на автобусна спирка в село Виногради, докато чакал да дойде негов приятел от София да го прибере.

В хода на разследването той е разпознат от двете момичета по татуировката – котва, която имал под дясното око. Той не се призна за виновен и твърди, че просто е правил преход из санданските села, които посетил за пръв път. Тази теза разви и вчера пред тричленния съдебен състав.

„В Сандански пристигнах в неделя. По пътя между селата Ново Делчево и Спатово бях спрян и проверен от полицейска патрулка, погледнаха какво нося в раницата си, пистолет не са открили. Този факт не беше споменат. През целия ми престой от неделя до петък не съм се укривал, срещах много овчари и козари, с които разговарях. По същия начин, малко преди да ме арестуват, разговарях и с жената от село Виногради, където трябваше да дойде моят приятел да ме прибере с кола. Тя ми разказа за старинната си къща, наля ми вода от чешмата, защото бях изморен от прехода. Когато дойдоха полицаите, бях бос, раницата ми бе разхвърляна, нито съм тръгнал да бягам, защото нямаше от какво да се притеснявам. Исках да бъде направен оглед на района, в който съм бил, защото се твърди, че съм се укривал в „гънките на местността“, но ми бе отказано, защото щеше да се види, че това е невъзможно. Аз не познавам района и бях издирван от местни полицаи, които са наясно с местностите. Не е вярно, че съм ползвал прибори за нощно виждане, това са просто тъмни слънчеви очила”, заяви вчера Никола Манчев и в правото си на последна дума заяви, че това, което иска, е „правосъдие“.

След съвещание тримата окръжни съдии заявиха, че делото е изяснено и ще обявят решението си в законовия срок. 41-годишният софиянец бе върнат в следствения арест от съдебната охрана, тъй като съдът потвърди досегашната му мярка „задържане под стража“.

Никола Манчев е син на бивш посланик в Тунис. Той самият е баща на две деца от жената, с която живее на семейни начала. Обичал екстремните изживявания, колекционирал ножове, искал да бъде наемник в Украйна и Сърбия.

Пистолетът, с който е стреляно по Лиляна Савова, е „Люгер” от 1903 г., каза адвокатът й Иван Чолаков, който пледира за потвърждаване на осъдителната присъда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене