ВАЖНО!!! Възстановяват пръскането срещу комари в Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. ВИЖТЕ КЪДЕ ЩЕ МИНАТ САМОЛЕТИТЕ (СНИМКИ)

След срещата в община Гоце Делчев с пчеларите от региона, инициирана от кмета Владимир Москов, и поетите ангажименти за корекции на допуснатите пропуски, късно вчера в община Гоце Делчев бе получено официално уведомително писмо от Българската агенция по безопасност на храните.

Това са актуализираните карти с районите на третиране срещу комари, в които са нанесени пчелините. Картите са за периода 4-8 юли.

В писмото, което е отговор на договорените на срещата с пчеларите условия във връзка с провеждането на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни мероприятия и в изпълнение на Наредба № 15 от 2004 година за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, се съобщава, че от 4-и до 8-и юли между 6:00 и 10:00 часа ще се проведе третирането по въздух на биотопи, обитавани от кръвосмучещи насекоми.

От хранителната агенция информират, че третирането на подлежащите терени в общините Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен ще става съгласно приложените към уведомителния документ ежегодни карти, както и че препаратът, с който ще се извършва пръскането е включен в списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита.

Важното в уведомително писмо в изпълнение на исканията на пчеларите е, че стриктно ще бъде спазвана клаузата в съответната наредба, че пчелините, населените места, както и площите на разстояние 800 метра от тях няма да бъдат третирани.

От документа става ясно още, че за изпълнител на пръскането има сключен договор на БАБХ със столичното дружество ДЗЗД „БИОВЕТА ЕЪР”. В писмото изрично е подчертано, че пчеларските дружества, Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната дирекция по горите, Общинската администрация и кметствата в населените места приемат и се считат за уведомени само с писма по съответния образец на БАБХ.

Протестите на пчеларите от Гоце Делчев и района през почивните дни на миналата седмица, в понеделник по настояване на кмета Владимир Москов в Гоце Делчев се проведе спешна среща между протестиращите пчелари, представители на Областната дирекция по храните в Благоевград и началника на ветеринарната служба в Гоце Делчев, д-р Емил Боцев.

Срещата се проведе в присъствието и на кмета Владимир Москов, заместника му Саид Иброш и други ресорни служители от общинската администрация. След продължилите близо два часа разговори и спорове двете страни постигнаха съгласие самолетите, които от четвъртък миналата седмица са базирани на летището в Гоце Делчев, да преустановяват пръсканията до второ нареждане.

Отделно от това беше решено спешно да бъде поискано от Министерството на земеделието и храните, както и от възложителя на поръчката – Българската агенция по безопасност на храните, да бъдат коригирани допуснатите пропуски, с което да се гарантира стриктното спазване на сроковете за уведомяване на пчеларите и мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.Aviacionni tretirania

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене