Осъдиха директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бачево и бивш кмет – Соня Кулинчева! (документи)

Маги ДИМИТРОВА

На 13 април 2016 го­дина съдът потвърди осъдителната присъда на бившия кмет на село Бачево и настоящ ди­ректор на Основно Учи­лище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото Соня Кулинчева. Още през април 2014 година в Ра­йонен съд град София стартира дело от нака­зателно частен характер срещу подсъдимата Соня Кулинчева, която тогава бе кмет на Бачево. Поводът, който доведе до съдебни­те перипетии на госпожа Кулинчева, се оказа преда­ването „Господари на ефи­ра“ и излъчените пет части, озаглавени „Кметски пре­поръки“. В излъчените ре­портажи Кулинчева тогава си позволява да опише пред мнимите собственици на земеделска земя (репортер на предаването и подставено лице) лицето Ангел Янудов като го характеризира като мутра, лъжец, изнудвач и насилник, а целта – те да бъ­дат насочени към друг арен­датор в лицето на Стефан Донев.­

На 23 септември 2014 годи­на Районен съд-София,осъ­ди за първи път Соня Ку­линчева. Тя бе призната за виновна за престъпление по чл.148, ал.2,вр.с ал.1,т.1,т.2 и т.4 от НК, вр.чл.147,ал.1 от НК., с максимално предви­дено от закона наказание, граждански иск от сумата от 5000 лева за претърпени неимуществени вреди из­разяващи се в психическо напрежение и влошаване на здравословното състоя­ние на лицето Ангел Янудов, който е търговски пълно­мощник на фирма ЕТ „Проминвест-Милчо Янудов-Верка Янудо­ва“, която обработва­ше земеделска земя в Община Разлог.

При гледане на дело­то на първа инстанция Соня Кулинчева се опитва да убеди съда, че заснетата жена със скритата камера от репортер на „Гос­подари на ефира“ не е тя, както и да обвини продукцията в това, че излъчените записи са манипулирани. В хода на делото са поискани няколко експертизи на записите от съда, които обаче не дават резултата, който Ку­линчева разчита да и помогне, оказ­ва се, че няма ма­ни­пула­ция, както и че без­спор­но ли­цето заснето на тях е именно би­вшата кметица.

Призовани в съда по-къс­но, когато делото е на втора инстанция са и репортерът на предаването и подстве­ното лице, заснели въпрос­ната ситуация, както и ре­портажа. Показанията им потвърждават твърдения­та на обвинението, както и всички определения , които Кулинчева е направила за Янудов пред тях, преди да разкрият,че са част от екип разследващ сигнал за злоу­потреби.

Не липсват и опити от страна на Кулинчева, нейни свидетели да „убеждават“ съда в правотата и още на първа инстанция. Съмнение в автентичността на свиде­телските показания създава факта, че те са нейни служи­тели по това време,прибли­жени, както и добре позна­ти на обществото в община Разлог. Част от тях са Ма­рия Кенанова- чистачка в кметството на с.Бачево, Еле­на Рашева-секретарка на кметство на с.Бачево, Васка Пенева – преподавател и дългогодишна приятелка на осъдената, Ваня Попова – зе­меделски производител от с.Бачево, Цветанка Ценова, земеделски производител, за която в община Разлог се гово­ри, че е заку­пила стоти­ци де­кари земе­делска земя и се сла­ви с „доста връзки“ в Държавен фонд земеделие.

Основен свидетел тога­ва е и бизнесменът Стефан Донев, който е арендатора, който Кулинчева „препоръч­ва“ пред скритата камера и който също придоби „попу­лярност“ след излъчените репортажи. Именно Донев в тандем със Стоян Стоя­нов тогава станаха извест­ни , като собствениците на Клуб-хотел „Мурите“. Именно по това време се разшумя и около вероятното им учас­тие в схеми за източване на пари от ДФЗ с фирмата „БИО ФЕРМА МУРИТЕ“ ЕООД, как­то и с още 13 дъщерни фир­ми, които справки показва­ха, че са регистрирани на една и съща дата, на един и същ адрес в град Разлог местноста Бетоловото, „Байова Борика“ №2, с капитал от 2 лева и една и съща характе­ристика. ­

Утеж­няващ положе­нието на бившата кметица е и фа­ктът, че в момен­та срещу нея има още две съдебно заяве­ни пре­тенции. Първата е от 22 октом­ври 2015 година и е заве­дено от фирма ,,ПРО­МИН­ВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ и се отнася за неверно написа­ни данни от Кулинчева по адрес на фирмата и то в официален документ. На по­следното заседание по де­лото, когато е поискана графологич­на експерти­за за уста­новяване на това дали тя е написала въпросния текст, под който е по­ложен и под­писа и, тя признава, че го е напра­вила. Инте­ресно е, че преди това заседание в няколко от предишните Кулинчева яростно е от­ричала този факт.

На 11 май тази годи­ни в съда е внесена и трета Иско­ва молба от фирма ,,ПРО­МИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ срещу Соня Ку­линчева в коя­то тя отново е обвинена в опити за зле­поставяне на фирмата чрез негативна аги­тация, опреде­ляла е ищеца като некоре­ктен с което е уронила прес­тижа и автори­тета му.

Ако послед­ните две пре­тенции на фирма ,,ПРО­МИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ бъ­дат уважени от съда и последва осъдителна присъда, дори по една от тях, то Соня Кулинчева ще полу­чи осъдителна присъда, като не би могла за втори път да се възползва от чл.78а , ал.1 от НК за освобождаване от наказателна отговорност, тъй като на този член може да се облегне само веднъж, а тя вече го е направила в делото приключило на 13 април 2016 год.

След като присъдата е по­твърдена, а има вероятност тя да бъде осъдена и по последващите дела, остава въпросът дали Соня Кулин­чева ще остане на поста директор на училището в село Бачево. Законът не за­бранява продължаване на заеманата от нея длъжност, но от етична гледна точка, вероятно има известно раз­минаване с нормите. От Ин­спектората по образование в Благоевград вече са из­искали от Кулинчева предоста­вяне на Ре­шението на съда, за да се запозна­ят с него и да преце­нят послед­ващите си действия. По всяка вероятност ще се със­тои про­верка на образова­телните ин­спектори в училището в село Ба­чево, която дори да не установи наруше­ния, остава фактът, че Кулинче­ва, както и всички служители в образо­вателната система е подписала Етичен ко­декс в който са установени правила и норми, които със сигурност отричат поведе­ние, водещо до наказание от съд.

Пълномощника на фирма ,,ПРОМИНВЕСТ – M.Янудов-B.Янудова“ – Ангел Янудов вече е внесъл сигнал до Ре­гионален инспекторат по об­разованието – Благоевград, както и до Министерство на образованието, в което ги уведомява надлежно за протеклите дела и изхода от едното, като отправя ясни и категорични питания, относ­но мерките, които ще бъдат взети от тях по отношение на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Баче­во – Соня Кулинчева.

2345top

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене