По следите на секачите: Бракониери повалят десетки дървета около манастира над село Говедарци, във всяко село в Самоков има по 3-4 незаконни гатера, горските си затварят очите

150-02-81-54738_n-copyПочти във всеки брой вестник „Вяра” търси отговор на въпросите защо незаконната сеч в Самоковско, Кюстендилско, а и в цялата страна се толерира от правителства, от служебни кабинети, от прокуратурата, от полицията, от политици, общински съветници, кметове. Вестник „Вяра” прави репортаж след репортаж ударно от години насам. При една съвсем безгрижна разходка до манастирчето над село Говедарци могат да бъдат изброени, без да ги търсим целенасочено, десетки повалени борове и ели. Има ли в Самоков шеф на горското, има ли горски в този район? Миналата година в района вилняха най-мощните пожари и всеки знае, че единствената цел беше да се обере овъглената дървесина, с което се обогатяват няколко местни дерибеи, за които хората говорят на ухо по кръчмите, защото не вярват на институциите и не се чувстват защитени.

150-02-81 11721852_10204670683917547_571570867_n copy

„Ако ви кажем на вас кои са бракониерите, после ще видите как и нашите къщи горят. Нито в прокуратурата, нито в полицията има хора със сърце, които да ни защитят. Иначе България има Закон за горите и ще чуете как всички политици се хвалят, че това е най-добрият закон в Европа. Проблемът е, че този закон не се прилага, което превърна българската гора в сечище. Оставете местните хора, които отсекат някое и друго дърво за огрев. Тук става въпрос за масовата сеч и износ на дървесината зад граница и шмекериите с подправяне на превозни билети, с които горските стопанства отчитат нереално високи количества доставен материал.

Недопустимо е обаче да говори за дървена мафия, която изнася дърва, и да се бие само по ромите или обикновените хора, които изнасят от гората дърва само за огрев, не за търговия.

150-02-01- Инж aleksandur krosnev  copy

Тук става въпрос за престъпление на политици и държавници, които се облагодетелстват и за отрицателно време се превръщат от бедняци в богаташи.

Почти във всяко самоковско село има няколко незаконни гатера, за които горските няма начин да не знаят. Те не само бичат дървесина, но и въртят търговия с производство на дървени къщички, които израстват с пълна пара най-вече в дворовете на бивши политически величия по селата Райово, Рельово и Белчин. Нека каже шефът на горското в Самоков инж. Александър Кроснев откъде е дървеният материал за тези къщи с размери над 150 и 300 кв. Друг е въпросът откъде са парите на тези стожери на БКП, сега на БСП. Не им стигат тухлените палати, та сега си правят за разкош и дървени къщички, които даже били по-топли през зимата. Айде да не им изреждаме имената, нека прокуратурата и горското ни запознаят с тях”, коментират хора по местните кръчми.

Опазването на горите трябва да е кауза за всеки българин, тъй като кметове и управляващи си затварят очите. Мафията и незаконната сеч са под закрилата на държавата.

Снимките:

1 и 2 Бракониери повалят десетки дървета около манастира над село Говедарци, във всяко село в Самоков има по 3-4 незаконни гатера

3 Инж. Александър Кроснев

В-к: Вяра

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене