Медици бият тревога: Всяка години по 3000 души с рак на дебелото черво у нас

20150222.etgxyldnru

Проф. Галина Куртева

Случаите с фатален край са около 8%, а заболяването се нарежда на второ място по смъртност сред всички видове туморни заболявания

Над 3000 българи биват застигнати от диагнозата рак на дебелото черво всяка година. Заболяването у нас е зачестило изключително много в последните 10 -12 години, като тревожното е, че заболяването се открива на късен етап, което затруднява лечението му. Тревожните факти съобщава проф. Галина Куртева, завеждащ Клиниката по медицинскаонкология в столичната специализирана болница, съобщава „Телеграф”.

Случаите с фатален край са около 8%, като заболяването се нарежда на второ място по смъртност сред всички видове ракови заболявания.

„В над 90% този вид рак е лечим, стига да е рано открит”, отбелязва проф. Куртева.

За съжаление по думите й у нас той се диагностицира на късен етап. Основната причина за късното откриване на болестта е пренебрегването на симптомите и ненавременното търсене на лекарско становище, единодушни са лекарите.

„Макар и не особено остри, оплакванията могат да са сигнал, че има риск от развитие на рак и че е нужен преглед. Белезите на заболяването са чести стомашни неразположения, рязка загуба на апетит и тегло, гадене и др. Рисков фактор е и генетическата обусловеност, макар че тя е причината за рака на дебелото черво при едва от около 2% от случаите”, казва още проф. Куртева.

Болестта засяга най-вече хора над 50-годишна възраст и именно поради тази причина лекарите съветват след навършването й да се направи колоноскопия, която може да засече тумора./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене