Потомка на българи от Егейска Македония връчи на председателя на НС знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар

334d23d3012dddb396a6474c7f8872d8

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Националната реликва, която се пази в семейството на Анка Хикимова в продължение на 111 години, бе връчена на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в Клуба на народния представител. Дарителката е избрала това да стане в Народното събрание като един от символите на съвременната българска държава.
Цецка Цачева заяви, че ще предаде знамето на Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, където знамето ще бъде съхранявано. Инициативата се осъществява със съдействието на информационна агенция „Фокус“. Знамето е ушито от учителката Мария Капитанчева през зимата на 1903 г. и пред него се заклеват 250 четници от енидже вардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и Кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. След въстанието знамето е спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”. Председателят на парламента Цецка Цачева връчи на Анка Хикимова почетен плакет на Народното събрание.
Василена ЙОРДАНОВА /www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене