Братя Галеви изпрали 35 млн. лв. през КТБ

братя Галеви

Издирваните от Интерпол бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, са ползвали услугите на Корпоративна търгов­ска банка за преводи към съмнителни офшорки в чужбина. Данните са в делото срещу тях за пране на пари, по което Братя Галеви са подсъдими задочно, защото през 2012 година избягаха от България.

Сумата  на  изпра­ните пари според прокуратурата е 35 милиона лева в периода от 2003 до 2010 година.

Преди дни лъсна поредната връзка меж­ду бившите барети от Дупница с КТБ. Мажоритарният собственик на банката „Бромак” ЕООД на Цветан Васи­лев е ангажирал като адвокат по делото за несъстоятелност адво­кат Менко Менков. Точ­но той беше нает и от Братя Галеви по делото за рекет. Там те получи­ха присъди от 4 и 5 го­дини затвор ефективно, но избягаха, преди да влязат в затвора.

Град Дуп­ница е сред малкото об­щини в България, където има клон на КТБ. Банката беше из­вестна с това, че ра­боти „на едро”, а ло­калните й клонове са там, където има инте­реси, например АЕЦ „Козлодуй”. Енергети­ката е един от приори­тетите на банката, пре­ди тя да фалира.

Разследването за пра­не на пари срещу Пла­мен Галев и Ангел Хри­стов тръгва от информа­ция във ФБР за съмни­телни преводи. Те били от две български банки, едната от които е КТБ.

Получателите на сред­ствата са офшорки в Швейцария, Канада, Литва, Обединени арабски емирства, Кипър и Сейшелските острови, където са регистрира­ни фирмите на Галеви. Произходът на парите обаче не бил, доказан. Като основание за пре­водите били посочвани договори за автомобили втора употреба, пре­димно луксозни мерцедеси. Проверката оба­че показала, че такива коли не са влизали в България. Публична тайна е, че пазарът на автомобили в Дупница косвено се контролира от хора на Братя Галеви, но паричните преводи към чужбина не са за очуканите италиански возила, които се прода­ват там. Много от доку­ментите, с които се пре­веждали милионите зад граница, били фалшиви, но сумите по сметките -реални.

Парите към чужбина са превеждани от близ­ки на Галеви в клоно­ве на банки в Дупни­ца и София. По делото срещу Галеви обвиня­ема е и Христинка Ан­гелова, тяхна счетоводителка. Тя е пусната под гаранция от 5 хи­ляди лева още в нача­лото на разследването преди 2 години. Според запознати с папките на­пълно възможно е же­ната да разкаже всичко, което знае, и да стане свидетел.

Вестник „Галерия“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене