Екип на проф. Вутова прегледа 1000 санданчани, при 10 откри кучешка тения

52968-632x358

Над 1000 санданчани се подложиха на безплатно изследване за наличие на  кучешка тения на черния дроб и на бъбреците в рамките на 72 часа, което се провежда в Сандански по инициатива на проф. д-р Каменна Вутова.

Изследванията, извършени с най-модерна апаратура, са установили, че 10 санданчани са носители на заболяването кучешка тения, това съобщи вчера ръководителят на екипа проф. д-р К. Вутова по време на среща с кмета на общината Андон Тотев и неговия екип. Тя благодари първо на ръководството на общината за оказаното съдействие да преминат през прегледи колкото е възможно повече хора за краткия тридневен период и даде обещание, че отново ще се върне в Сандански.

Добрата новина е, че резултатите са по-добри от очакваните, тъй като процентът на носителите на заболяването е минимален, което говори за добра хигиена на местното население. От кучешка тения заболяват хора от двата пола и от всички възрастови групи.

Докато преди няколко десетилетия преобладаващият брой от заболелите беше сред селското население, тенденцията на разпространение през последните години е в посока на градските жители. До 1960 година от кучешка тения у нас са оперирани средногодишно по около 800 заболели, в последващия период намаляват и до около 300 случая, дори под тази цифра.

Заразяването с кучешка тения е по-често при гледачи на селскостопански животни – овце, крави, кози и др., по време на млекодоене, обработка на вълна и пр. Личната хигиена, редовното миене на ръцете преди всяко хранене и обработката на хранителните продукти е сред решаващите условия за недопускане на инфекцията, заключи проф. д-р К. Вутова.

Кметът А. Тотев връчи поздравителен адрес на проф. д-р К. Вутова и екипа й за добре организираната работа в общината и отправи нова покана през следващата година за прегледи в Сандански.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене