31 октомври в българската и световната история

история

Българска история

Датата 31 октомври ще остане в българската история с това, че подразделения от 22-ри пехотен полк и Конната дивизия освобождават Прилеп.
31 октомври е 304-ият ден в годината според григорианския календар (305-и през високосна). Остават 61 дни до края на годината.

2013
Даден е старт на строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия при село Расово.

2005
С указ на президента се връчва орден „Стара планина“ на Любомир Левчев за изключително големите му заслуги към Република България за развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 70 години от рождението му.

2003
С президентски указ се връчва орден „Стара планина“ на Артуро Хотон Рислер, извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България и на Овидиу Дранга, начални на политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа.

2002
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев подава оставка заради отсъствие на политическо доверие към него от правителството и парламентарното мнозинство.

2002
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски заминава на двудневно работно посещение в Гърция, където се договаря с гръцкия премиер Костас Симитис за изграждането на нефтопровода Бургас-Алексанруполис. Двете страни се договарят да участват с по 33 %, какъвто дял има и Русия.
Идеята за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис принадлежи на президентите на най-мощните гръцки финансови и петролни групировки – Янис Лацис и Димитрис Копелузос. През юли 1994 г. от гръцка страна започват преговори с България и Русия за изграждане на петролопровода. Мотивите, които обединяват гръцко-руската инициатива, са да се избегне турския контрол в Босфора и Дарданелите, като заедно с това се осигури евтино транспортирана суровина за гръцката промишленост и танкерния флот. За периода 1994-1998 г. Русия претърпява загуби от 800 млн. долара заради турското решение по екологични съображения да ограничи танкерния трафик през Проливите. Икономическата изгода за България и Гърция от транзитирането на нефт по трасето грубо се изчислява на 600-900 млн. долара. Нефтопроводът между българското пристанище Бургас и гръцкото Александропулис е с приблизителна дължина от 256 км. Той удължава линията за пренос на суров нефт от Казахстан до руското черноморско пристанище Новоросийск.

2001
Във връзка с изтичащите 100 дни от управлението на новото правителство на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски ОДС и БСП излизат с критични становища. ОДС озаглавява своя документ „100 дни на излъганите надежди на българина, на управленски хаос и немощ“, а БСП – „100 дни от 800 – излъгани очаквания“.

2000
Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС избира за нов организационен секретар Екатерина Михайлова, а за нов член на НИС – Росица Тоткова, заместник-председател на парламентарната група. За заместник на Христо Бисеров като председател на Комисията по национална сигурност е предложен областният лидер на СДС от Пловдив Йордан Бакалов, а на Комисията по бюджет и финанси – Христо Христов.

2000
Националният статистически институт (НСИ) изнася данни, според които отрицателният външнотърговски баланс на България е 727 000 000 долара. Според изнесената информация България внася с 30 % повече стоки, отколкото изнася. Най-оживени са търговските връзки с Италия, Германия, Гърция.

1998
Създаден е Социалдемократически съюз от Българската социалдемократическа партия (БСДП) и Обединения блок на труда (ОБТ). Съпредседатели стават д-р Петър Дертлиев и проф. Кръстьо Петков (на снимката).
Д-р Петър Дертлиев е роден на 7 април 1916 г. в с. Писарово, Плевенско. Завършва медицина. Заради социалдемократическите си идеи е репресиран и преди, и след 9 септември 1944 г. След 10 ноември 1989 г. се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Той е един от инициаторите за възстановяване на Българската социалдемократическа партия (БСДП) и включването й в СДС. Лидер е на БСДП след възстановяването й. Депутат е в VII-то Велико народно събрание. Избран е от квотата на СДС. През 1990 г. е кандидат за президент на България. Д-р Петър Дертлиев умира на 5 ноември 2000 г.
Кръстьо Илиев Петков е роден на 18 ноември 1943 г. в гр. Димово, Видинска област. Завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес Университет за национално и световно стопанство). Работи в Института по труда, в Профсъюзния институт „Георги Димитров“ и в Института по социология към БАН. От 1990 г. преминава на профсъюзна работа – председател е на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), от 1997 г. се включва и в политическия живот на страната като става учредител и председател на Обединения блок на труда.

1990
В София е учреден Обединен земеделски съюз (ОЗС). Той е регистриран през ноември с.г. Негови съпредседатели са Георги Андреев и Йордан Садовски. През октомври 1997 г. заедно с БЗНС „Врабча 1“, БЗНС „Врабча 1“ (Димитър Гичев) и Българския земеделски младежки съюз образува нова формация Земеделски съюз, възглавена от Атанас Железчев.

1973
Приет е Закон за народното здраве. Потвърдена е забраната на частната медицинска практика. Законът е публикуван на 6 ноември същата година.

1948
Подписана е търговска спогодба между България и Кралство Холандия.

1930
В катедралата „Св. Александър Невски“ цар Борис III се венчава за принцеса Йоанна Савойска по православния обряд. Католическият обряд е извършен по-рано, на 25 октомври, в църквата „Св. Франциск“ в Асизи, Италия.

1922
Постоянното присъствие на БЗНС нарежда да се създаде „Земеделска народна гвардия“ – пеша и конна, с главнокомандващ Райко Даскалов.

1915
Подразделения от 22-ри пехотен полк и Конната дивизия освобождават Прилеп.
Прилеп е град в Европа, в днешна Република Македония. През 6-7 век е славянско поселение. През 7 век е средище на прабългарите на Кубер. През 1202 г. е присъединен към българската държава. През 13 век е превърнат в административно средище и област към българската държава. През 1246 г. е превзет от Епирското деспотство, през 1254 г. от Никейската империя, през 1334 г. е превзет от Сръбското кралство. През 1366 г. става столица на владението на Вълкашин, след смъртта му през 1371 г. Прилеп става владение на Крали Марко (феодален владетел в периода 1371-1395 на част от югозападните български земи с център Прилеп). През османското робство Прилеп е занаятчийски и търговски център. От 1913 г. според Букурещкия мирен договор е включен в пределите на Сръбското кралство.

1912
От 1-ва и 3-а армия Главното командване създава „Обединена армия“ за Чатал-джанската операция с командващ генерал-лейтенант Радко Димитриев.

1912
Българската армия овладява Мидия. Мидия е град в Турция в близост до Мраморно море.

1886
Въпреки забраната на Русия регенството свиква Велико народно събрание в Търново за избор на нов княз на мястото на детронирания Александър Батенберг. Това се приема като проява на независимост от страна на българските управници спрямо постоянните и груби намеси на Русия във вътрешните работи на България.

1877
По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) генерал Й. Гурко е назначен за командващ на Западния отряд. Същия ден турските войски се оттеглят от с. Долни Дъбник.

1869
Основава се Българският революционен централен комитет (БРЦК).
Български революционен централен комитет е организация на българското националнореволюционно движение, създадена в Букурещ с цел да пропагандира революционните идеи и окаже съдействие за политическа и идейна подготовка на българската национална революция. БРЦК е приемник на революционните традиции на българския народ в борбата му против османското владичество, на крупното дело на Г. С. Раковски, поставил началото на организираното българско националнореволюционно движение.

1817
Султански ферман разпорежда да се вземат необходимите мерки за възвръщане на забягнали вакъфски селяни от Свищовско: „където и да се намерят, ако не са били вече записани към някое аваризхане и ако не са минали повече от десет години, да се върнат и да се заселят в коренните си села, където са живели от старо време“.
Вакъф в Османската империя е движимо или недвижимо приходоносно имущество, включително поземлени имоти, предоставени по волята на притежателя им за издържане на мюсюлмански религиозни и благотворителни институции в империята.

На 31 октомври са родени:
1934
В Пловдив е роден художникът Йоан Левиев. През 1958 г. завършва Художествената Академия в София, специалност “Декоративно – монументална живопис” при проф. Г. Богданов. Сред картините, свързани тематично с родния му град, са “Зора над Пловдив” (1970 г., НХГ), “Спомен за Паша Христова” (1972 г., НХГ), “Баща ми” (1974 г.), “Къща на Главната улица” (1978 г.) и др. Автор е на мащабни стенописи и мозаични пана – във Висшия селскостопански институт (“Земята и човекът, 1960 г., 1967 г.), в хотел “Марица” (“Из икономическия живот на Пловдив”, 1966 г.) и др.
Прави сценично оформление на оперните постановки – “Антигона 43 от Л. Пипков, “Юлска нощ” и др. Умира на 11 март 1994 г. в Пловдив.

1919
Роден е Иван Василев – български биолог, хелминтолог, академик (от 1984 г.) и изобретател.

1906
Роден е Славчо Милошев Атанасов – български издател.

1891
Роден е Никола Захариев Табаков – български педагог, публицист и обществен деятел.

На 31 октомври умира:
1989
Умира Георги Иванов Парцалев – български драматичен и филмов актьор. През 1950 г завършва медицина в СУ “Св. Климент Охридски”. Той е артист в Държавния сатиричния театър от създаването му през 1957 г. Изявява се в комедийния жанр. Част от ролите му са: Осип („Ревизор“ от Н. В. Гогол), Вражалец („Вражалец“ от С. Л. Костов), Хаджи Смион („Чичовци“ от И. Вазов) и др. В киното дебютира през 1958 г. в образа на Полянски от филма „Любимец 13“. Сред запомнящите се негови персонажи са: Методи Рашков („Сиромашко лято“, 1973 г.; награда за най-добра мъжка роля на международния кинофестивал „Готвалдов“, Прага, 1974 г.), Димо („Роялът“, 1978 г.) и др. Играе още във филмите „Привързаният балон” (1967 г.), „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970 г.), „С деца на море” (1972 г.), „Баща ми бояджията” (1974 г.), „Два диоптъра далекогледство” (1976 г.), „13-тата годеница на принца”, „Тримата от запаса” (1971 г.) и др.

1959
Умира Стефан Василев Манов – български политик, журналист и общественик, един от ръководителите на троцкистите в България.

1946
Умира Александър Михайлов Паскалев – български книгоиздател.

1907
Умира Мария Димитрова Канели – българска драматична артистка, съпруга на Радул Канели. През 1900 г. специализира театрално изкуство в Париж. Артистичната си дейност започва през 1890 г. в театралната трупа на К. Сапунов с ролята на Ева от “Поема на злото” по Ст. Михайловски. Актриса е в драматичния отдел на столичната драматично-оперна трупа (1891 г.), в театър “Зора” (1892-1894 г.), в театър “Сълза и смях” (1894-1904 г.) и в Народния театър (1904-1906 г.). Изпълнява роли в драми на А. Н. Островски, Молиер, Фр. Шилер, У. Шекспир, Ив. Вазов.

1898
Умира Йосиф Методиев Ковачев – български учител. Учи в Белградската и Киевската духовни семинарии. От 1888 г. е преподавател във Висшето училище в София. Автор е на “Школска педагогика” (1873 г.), “Ръководство за четене и писане по звучната метода” и др.

Световна история

Датата 31 октомври ще остане в световната история с това, че отбелязва се Хелоуин най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, както и, че е патентована надуваемата гума.

2011
Глобалната популация на хората достига седем милиарда. Този ден вече е признат от Организацията на обединените нации като „Денят на седемте милиарда“.

2010
Атентатор камикадзе се взривява на централния площад „Тексим“ в европейската част на Истанбул. Ранени са 32-ма души.

2007
Атентат в автобус в руския град Толиати. 8 души умират, над 50 са ранени.

2001
В щата Масачусетс е приет специален закон (Вси светии), с който са оправдани Салемските вещици.
Салемските вещици са жени от гр. Салем (щат Масачусетс, САЩ) осъдени през 1692 г. за вещерство. Тяхната история е най-популярната драма с преследване на вещици в САЩ, разиграла се през 90-те години на XVII век. През февруари 1692 г. дъщерята на салемския проповедник – 9-годишната Елизабет Парис, и братовчедка и Абигейл Уилямс получават необичайни пристъпи с гърчове, състояния на транс крясъци и изричане на мистериозни „заклинания“. Според лекарите и проповедниците двете са обзети от сили на Сатаната. Като виновни за тяхното състояние децата посочват 3 жени – Сара Гууд, Сара Осбърн и робинята Титуба. При разпитите робинята Титуба заявява, че има заговор на вещици целящ унищожаване на пуританите в Салем. Така започва лов на вещици в целия Масачусетс. През май 1692 г. е създаден специален съд, който да признава за достоверни показанията за магически явления. Заседанията се провеждат в запазената и до днес “къща на вещиците”. Показанията са изтръгвани по насилствен начин. Убити са 24 заподозрени. Истерията приключва през октомври 1692 г. и губернаторът отменя специалния съд. На 31 октомври 2001 г., чрез специален закон на щата Масачусетс, Салемските вещици са оправдани.

2000
Президентът на САЩ – Бил Клинтън подписва закон за безвизов вход в страната. Така чуждестранните туристи и бизнесмени могат да пристигат в САЩ без да преминават през дългата процедура за оформяне на визи.
Бил Клинтън (Уилям Джеферсън) е роден на 19 октомври 1946 г. в Хоуп, щат Арканзас, САЩ – американски политик, 42-и президент на САЩ (1993-2001 г.) от Демократическата партия (вторият след Р. Никсън, срещу когото е приложен импийчмънт). Завършва Джорджтаунския университет във Вашингтон (1968 г.). Посещава Оксфордския университет и защитава научна степен в Йейл (1973 г.). Участва в предизборна кампания на Джордж Макгавъм (1972 г.). Преподава в университета в Арканзас (1973-1976 г.); избран е за главен прокурор на същия щат. Достига политически връх на САЩ рекордно бързо – на 32 години е най-младият губернатор (щат Арканзас, 1978 г.); на 46 години е най-младият президент след Дж. Кенеди. През 1993 г. печели президентските избори, побеждавайки Дж. Буш, с програма за намаляване на бюджетния дефицит в САЩ и с договор за свободна търговия със Северна Америка. Води центристка политика; задълбочава политическите отношения с Русия и Китай. Посредничи за подписване на мирното споразумение за Босна в Дейтън, щат Охайо (1995 г.); подкрепя военната намеса на НАТО в Косово, за да бъде спрян геноцидът на Слободан Милошевич над косовските албанци (1999 г.); посещава България през 1999 г.

1999
На втория тур на президентските избори в Украйна се класират Леонид Кучма и П. Симоненко.
Леонид Кучма е роден през 1938 г. Той е украински политик и държавник. Специалист по ракетна техника и космически технологии, проф., д-р на техническите науки. Работил е в ракетнокосмическата промишленост на СССР, а от 1966 до 1989 г. е на ръководни постове на космодрума “Байконур”. Министър-председател на Украйна (1992/1993 г.), президент от 1994 г., преизбран за втори мандат през 1999 г.

1968
Президентът на САЩ Линдън Джонсън обявява края на бомбардировките във Виетнам.

1968
В Индианаполис, щата Индиана (САЩ) по време на изпълнения на фигуристи в Индиана Стейт Феърграундс Колизеум се взривява изтичащ пропан бутан, в резултат на което загиват 74 души. Ранените са около 400 души.
Експлозиите са две, като вдига във въздуха човеши тела на височина 60 метра. Колизеят е възстановен и все още се използва за различни мероприятия, като през 1991 г. името му вече е “Пепси Колизеум”.

1952
В Тихия океан САЩ реализират първия в света опит с водородна бомба. Силата на експлозията е изненадваща дори за американските учени. Бомбата отваря кратер, широк километър и половина, а образувалото се огнено кълбо само за една минута достига височина от 13 километра. Това е най-голямата до този момент бомбена експлозия – хиляда пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. „Бащата на атомната бомба“ Робърт Опенхаймър предупреждава, че се отваря вратата към едно съвсем ново измерение на поразяваща сила, което може да причини унищожението на цялото човечество.

1944
В Освиенцим е извършена последната масова екзекуция в газова камера.
Освиенцим е най-големият концлагер (1940-1945 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим (немско име: Аушвиц) до Краков. В „Освиенцим“ са умъртвени или са загинали от глад и болести около 4 млн. души, предимно евреи и поляци. В момента концлагера е музей, който е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

1941
В САЩ е завършен мемориалът в планината Ръшмор. В камък са изсечени главите на четирима американски президенти – Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн и Теодор Рузвелт като символи съответно на раждането, философията, обединението и експанзията на нацията.

1941
Американските военновъздушни сили загубват първия си военен кораб в хода на Втората световна война. При Рейкявик конвойният кораб “Ребен Джеймс” е потопен от немска подводница.

1926
Магьосникът Хари Худини умира от гангрена и перитонит, който се развива след възпаление на апендикса.

1922
Бенито Мусолини става министър-председател на Италия.

1920
Изготвен е протокол за сливане на Либералната (радослависти), Народнолибералната (генадиевисти) и Младолибералната партии. От 27 до 29 ноември трите партии провеждат успоредни конгреси, на които одобряват протокола и учредяват Националлиберална партия с орган в. „Независимост“.
Националлибералната партия (НЛП) изразява интересите на търговско-промишлената буржоазия, едрите земевладелци и дребните стокопроизводители. Ръководството на партията се осъществява от Централно бюро. Поради своя разнороден състав и съществуващите групи в различните политически партии, от които е създадена, фракционните борби в Националлибералната партия не престават през целия период от нейното съществуване.

1918
Европа е засегната от най-голямата и унищожителна епидемия на XX в. За по-малко от година по целия свят от грип умират над 20 милиона, което е почти два пъти повече от жертвите на Първата световна война.

1888
Шотландецът Джон Дънлоп патентова надуваемата гума за велосипед, която по-късно влиза в широка употреба в автомобилостроенето.

1876
Чудовищен циклон опустошава Индия, жертвите са над 200 000 души.

1870
Русия обявява, че повече няма да зачита Парижкия мирен договор (1856 г.), подписан в края на Кримската война, който й забранява да има военен флот в Черно море.

1869
В Монреал, Канада излиза първият канадски вестник, който съдържа фотографии – “Канейдиън Илюстрейтид Нюз”.
Вестникът излиза в периода 1869-1883 г. Известен е с фотогравюрите си – фотографии с подсилен контраст.

1864
Невада става 36-тия щат на САЩ.

1833
Руският поет Александър Пушкин завършва поемата си “Медният конник”.

1815
Англичанинът Хъмфри Деви патентова миньорската лампа.

1793
В Париж по време на Великата френска революция е гилотиниран лидерът на партията на жирондистите Жак Пиер Брисо. Той е роден на 15 януари 1754 г. Като водещ член на жирондистите приема името Уорвил. Жирондата е политическа партия, отстояваща интересите на едрата буржоазия.

1517
Поставено е началото на Реформацията, след като професорът по теология във Витенберг Мартин Лутер закача своите 95 тезиса срещу папските индулгенции на вратата на местната църква.

На 31 октомври са родени:
1931
Роден е Дан Ратер – американски телевизионен журналист. Работи в телевизионната компания „СBS“. Ратер е смятан от специалистите за най-добрия съвременен телевизионен журналист. Американските общественици, политици и интелектуалци смятат за особена чест участието си в неговите предавания.

1887
Роден е Чан Кайши (Цзян Цзе-ши) – китайски общественик, политик; генералисимус от 1926 г.

1854
Роден е Ото Свердруп – норвежки полярен изследовател.

1846
Роден е Едмондо Де Амичис – италиански писател.

1835
Роден е Адолф Байер – немски химик органик. От 1872 г. е професор в Страсбургския, а от 1875 г. и в Мюнхенския университет. Прави опити за изкуствен синтез на индиго и установява неговия строеж. Изследва пироловите и пиридоновите основи на съединенията от групата на пикочната киселина. През 1885 г. се опитва да обясни относителната устойчивост на различни съединения на въглеводорода с циклична структура. Основните му трудове са в областта на синтеза на оцветителите и алицикличните съединения и по стереохимия. През 1888 г. въвежда понятието „цис-транс-изомерия“. През 1905 г. получава Нобелова награда за химия. Умира на 20 август 1917 г. в Щарнберг, близо до Мюнхен.

1795
Роден е Джон Кийтс – английски поет романтик.

1424
Роден е Владислав III Ягело – полски крал (1434-1444 г.) и крал на Унгария (1440-1444 г.). Заедно с трансилванския воевода Янош Хуняди възглавява двата големи похода (1443-1444 г.) за прогонване на османските нашественици от Европа.

На 31 октомври умира:
2006
Умира Питер Бота, бивш президент на ЮАР, известен с инициалите „P. W.“ и с псевдонима си Големия крокодил.

2002
Умира Михалис Стасинопулос, президент на Гърция в периода 18 декември 1974 – 19 юни 1975.

1993
Умира Федерико Фелини – италиански сценарист и режисьор.

1986
Умира Робърт Сандърс Мъликен – американски физико-химик. Лауреат на Нобелова награда (1966 г.) за изследване на химическите връзки и електродните структури на молекулите чрез метода на молекулните орбити. По време на Втората световна война работи по проекта за американското ядрено оръжие. Той е един от първите, които използват компютърните методи за изследване на молекулярната структура (50-те години на двадесети век).

1984
Умира Индира Ганди – индийска общественичка и държавник. Дъщеря на Джавахарлал Неру. Получава образованието си в Швейцария, Англия и Индия. Член е на партията Индийски национален конгрес. През 1938 г. става един от лидерите на партията. Участва в националноосвободителното движение. От 1964 г. заема различни министерски постове. Индира Ганди е министър-председател на Индия в периода 1967-1977 г. и отново от 1980 до 1989 г. Става жертва на атентат, организиран от политическите й противници. Застреляна е от неин охранител в Делхи.

1918
Умира Егон Шиле – австрийски живописец и график. Роден е на 12 юни 1890 г. в Тулен, Долна Австрия. Учи във Виенската художествена академия (1906-1909 г.). Той е представител на стила “модерн” и предшественик на експресионизма. Рисува портрети, пейзажи и фигурални композиции.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене