Дарение от община Гоце Делчев за библиотеката по повод 135-та годишнина от Съединението

На 6 септември ще отбележим 135-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Тази година, заради пандемията и усложнената епидемична обстановка, ръководството на община Гоце Делчев реши да отбележи празника по различен начин. Днес кметът на общината Владимир Москов и заместник – кмета Валери Сарандев направиха дарение на общинската библиотека при Народно читалище „Просвета – 1865“ гр. Гоце Делчев. За фонда на библиотеката те предоставиха няколко броя на книгата „Бежанци“ с автор Весела Ляхова. „Избрахме тази книга, защото е тематична, вълнуваща и разказва историята на бежанците от нашия край, на нашите баби и дядовци“, обясни кмета на община Гоце Делчев.

Романът „Бежанци“ описва реални исторически събития: Драмското въстание от 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век. Написването му отнема на авторката цели 10 години, които са съпроводени и с много изследователска работа.

Освен това, по инициатива на кмета на община Гоце Делчев, днес беше раздаден националния трибагреник – на учебни и детски заведения, както и на живущи в централната част на града. „Надяваме се, че в деня на Съединението, на всеки друг важен празник за България, а и без да има конкретен повод, хората ще развеят трибагрениците в домовете си, защото повече от всякога имаме нужда от патриотизъм и национално самочувствие“, категоричен бе кметът на Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене