Николина Чакърдъкова прави заек в тиква и агнешки главички с юфка

Покрай работата си народната певица Николина Чакърдъкова обикаля надлъж и нашир цяла България. Само през май има над 15 участия в различни градове. Освен на красивата природа по време на пътуванията си тя често се наслаждава на традиционните местни специалитети. Но като една истинска кулинарка по душа не просто ги опитва с удоволствие, а винаги, когато нещо я впечатли, пита и научава рецептата. Така например от една жена от Тутракан, в чийто мотел била отседнала с екипа си, знае уникална рецепта за заешко в тиква, която прави минимум два пъти в годината. “Взема се голяма кръгла тиква за печене, отрязва се капакът, изчиства се от семките и се намазва много обилно с масло, поръсва се със сол и черен пипер. Заекът се реже на парчета, слага се вътре и се сипва 1 чаша бяло вино. Слагаме капака на тиквата и печем на водна баня във фурна 2-3, дори 4 часа. Водата отвън ври, тиквата омеква и когато се сервира, се слага парче заешко и от омекналата тиква – тя просто пада, овкусила се е, страшно вкусно става”, разказва Николина Чакърдъкова.

За всекидневното меню в дома ѝ се грижи предимно свекърва ѝ. Но остане ли ѝ време, певицата готви с удоволствие. Дори мечтае да се запише на курс по готварство, за да усвои и тънкостите на изисканото сервиране. Всички нейни близки знаят за увлечението ѝ по кулинарията. Затова децата ѝ винаги ѝ подаряват готварски книги за 8 март, а когато се върнали от бригада в Америка, ѝ донесли престилка като символичен подарък. Заради мерака, с който готви, гостите винаги си тръгват щастливи от дома ѝ. И си знаят – за вечеря ще има по три вида салати, предястия и т.н. “Аз се старая, когато имам гости, масата да е препълнена. Обичам да сервирам всичко наведнъж, въпреки че не е по протокол. После да седна заедно с гостите и цяла вечер, който каквото иска, да си взема. От себе си например съдя, че след като изям салатата, ми се дояжда сладко, после пак солено. Има и други такива хора”, смее се певицата.

Каквито и специалитети да е подготвила за вечерта, приятелите ѝ винаги първо питат: “Има ли манти?”

Рецептата е турска и е с вид макарони,

които приличат на мидички. Мантито се сварява с вода със сол, отцежда се, а в тиган се запържва до златисто голяма глава лук. Към нея се добавят и две пакетчета натрошена телешка саздърма, сипва се и мантито и всичко се разбърква добре със сол на вкус. “Това е много бързо и не толкова скъпо ядене. Оказа се, че каквато и храна да имам вкъщи, гостите питат първо за него. Знам рецептата от приятелка туркиня. Ние сме в смесен край и много се разбираме. Аз имам приятели от всякаква народност. Тя продава в един огромен супермаркет. И като ида при нея, казва: “Ела сега да ти кажа една турска рецепта. Тя ми казва гьозел Николина”, разказва още Чакърдъкова.

Пак от приятел тя научила и интересна рецепта за агнешки главички. “Той все ми казваше: Абе, скъпа, направи веднъж с юфка. А аз: Как ще развалям така агнешкото?! И наистина, откакто направих веднъж рецептата, вече я готвим за всеки Великден”, смее се певицата. За ястието са ви необходими 2 агнешки главички, които да сварите и обезкостите. Бульонът прецедете и оставете настрана. После в тава изсипете пакет домашна печена юфка, сложете обилно парченца масло, малко сол, отгоре разпръснете месото от главичките и залейте с бульон, в който юфката се е сварила. “Най-отгоре се поръсва с натрошено сирене и, казвам ви, става уникално вкусно. Юфката така се напоява, масълцето се усеща, страхотна рецепта”, казва Николина Чакърдъкова.

На нейната трапеза за Великден обаче няма да има само главички с юфка, ами и супа, дроб сарма, печено агне – вероятно пълнено с боб, защото, както казва певицата, “Великден е три дни.”.

За гости и по поводи тя готви “като за световно”, но за личния си режим на хранене внимава, като следи какви количества въглехидрати и протеини поема. Смесва ги, но в определени пропорции. Например

на 100 г протеини

може да се изядат

около 140 г картофи

или пък 750 г домати

“Така че зависи от въглехидрата. Има полезни и вредни. Аз сега разбрах, че краставиците, зелето, марулята, доматите са въглехидрати, но от полезните. Кореноплодните- цвекло, морков, доста трупат килограми, те са от по-вредните въглехидрати. Този режим е начин на живот. Ефектът е, че бавно, но сигурно смъкваш килограми, но мазнини – не мускул, не вода. Може да е 1 или 2 кг на месец, но са от мазнините”, обяснява певицата.

Когато ѝ остане време, тя ходи на плуване или се старае да върви повече пеша. Сега е още по-натоварена физически, защото в дома ѝ в Гоце Делчев кипи великденски ремонт. “Имам десет майстори, а аз съм им общият работник”, шегува се Николина Чакърдъкова. Затова и заради многото участия тя и съпругът ѝ Димитър няма да успеят да отидат на екскурзията до Ню Йорк, която синът им искал да им подари за Великден. Певицата има две деца – син и дъщеря, на 27 и на 23 г. “Големи деца, прекрасни. Като родител ще кажа: От сърце пожелавам всекиму като моите деца – които да обичат, да уважават родителите си. Най-големите ни заслуги в живота са, че възпитахме добри деца. Ще станат добри граждани не само на България, а и на света”, казва за финал народната певица.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Пълнено агне с боб

ПРОДУКТИ

Малко агне или плешка за пълнене, едър салатен боб, глава лук и подправки за варенето на боба, масло, малко зехтин, червен пипер и малко чубрица, сол на вкус, алуминиево фолио и голяма тава

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме боба до полуготовност във вода със сол, лук и подправки по избор. После го отцеждаме и запържваме в масло и малко зехтин, червен пипер и чубрица.

Натриваме агнето с малко сол, като внимаваме да не го пресолим. Намазваме го обилно отвътре и отвън с меко масло и червен пипер.

Пълним агнето с полусварения боб и го зашиваме. Сипваме малко зехтин и вода в тавата и я покриваме с фолио.

Печем на бавен огън до готовност, като през последния час махаме фолиото, за да хване месото коричка.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене