Шефът треньор на ФК „Неврокоп“ Андон Калайджиев: За да станеш добър футболист, са нужни 3 неща – глава, сърце и крака

ФК „Неврокоп“ вече е разпознаваемо име за спортната общественост не само в Пиринско. За по-малко от две десетилетия школата се утвърди на футболната карта и изгради собствена база. Оттук излязоха таланти като младежкия национал в рамката първо на „Лудогорец“, а в момента на ЦСКА 1948 Даниел Наумов, играещите в мъжкия отбор на благоевградските орлета Асен Либяховски и Исмет Кисьо… За перспективите пред клуба и целите в предстоящия сезон разговаряме с шефа треньор Андон Калайджиев, за когото неговите колеги и близки твърдят, че третото му дете е ФК „Неврокоп“.

– Г-н Калайджиев, готови ли сте за поредния сезон?

– След принудителната пауза заради пандемията подновихме своята работа според предписанията на Министерството на здравеопазването и всички компетентни органи. Докато състезателите бяха в изолация, за мен и екипа ми нямаше почивка. Имаше доста неща, които да се направят по отношение на организацията, структурата, подобренията по базата… Подготовката на формациите ни, които ще участват в първенствата, стартира с пълна сила още на 3 август и мисля, че дотук успяваме да наваксаме пропуснатото от март насам.

– Колко отбора ще се включат в първенствата на различните възрасти?

– Това са набор 2008, който ще участва в областното първенство във формата Футбол 11, и родените през 2006-2007 г.

– През тази година въпреки трудностите спазихте традицията да проведете подготвителен лагер?

– Това е правилният начин на действие в работата с подрастващите. Това лято едните бяха в Банско, другите в Белица и смея да твърдя, че и на двете места ни предложиха отлични условия. Играхме контроли, имахме участие съвсем наскоро в детския турнир „Евима къп“… Опитваме се да надграждаме постоянно. Ние сме малък клуб и нещата се случват постепенно. Добре е, че удължихме терена на нашия стадион. Поставени са вече скамейки за резервите, за дежурния делегат, имаме нови оградни мрежи зад вратите. Опитваме се да се движим стъпка по стъпка и да създадем една наистина хубава спортна база. Всичко опира и до финансови възможности. Каквото можем, се стараем да направим.

– Може ли да кажем, че сте постигнали трайно утвърждаване на школата?

– Мога с гордост да кажа, че за тези 18 години, в които ФК „Неврокоп“ съществува, вече ни познават из цялата страна. Ползваме се с добро име сред обществеността, родителите, колегите, което е белег, че сме на прав път, и оценка за нашата работа. Резултатите не опират само до точките, головете и мястото в класирането, а и в чисто възпитателен план – създаване на пълноценни личности, многобройните приятелства между момчетата вътре в отбора и между тях и връстниците им от другите тимове. Превърнахме се в предпочитано място, където семействата изпращат своите деца. Осъществяваме трите основни принципа, които са залегнали в нашата работа – оздравяваме, обучаваме, възпитаваме.

– Как се справяте с финансирането?

– Разчитаме основно на собствени средства, но също така и на наши съмишленици, които винаги са били зад нас и са ни подкрепяли. Фактът, че това се случва – да влагат пари в нашата школа, значи, че ни имат доверие. Последната ни нова придобивка е съвсем отскоро. Група бизнесмени решиха да ни подадат ръка в тези трудни времена, особено във времето на коронакризата, която е и икономическа. С тяхна помощ осигурихме над 100 комплекта екипировка за отборите ни.

– Един въпрос, който вълнува местната общественост, е дали ще имате отново формация от юноши младша възраст и каква е вероятността да сформирате отбор и в старшата?

– За старшата възраст съм категоричен, че за клуб като нашия все още не е приложима. Що се отнася до младшата, тази година няма да я възобновяваме поради различни обективни и субективни причини. Това не означава, че се отказваме от идеята да имаме такава формация, дано да стане факт догодина.

– Смятате ли да продължите да каните ваши таланти, намерили реализация в професионалния футбол, да провеждат занимания със следовниците си?

– Естествено, че имаме такава идея, но за момента не е осъществима, защото футболистите на практика нямаха време за почивка. Иначе при всяка възможност един Даниел Наумов например е винаги добре дошъл. Няма да му е за първи път.

– Споменахте Даниел Наумов. Има и други момчета, като Либяховски и Кисьо, които записаха мачове с първия отбор на „Пирин“ /Бл/. Успявате ли да следите изявите им в мъжкия футбол?

– Доста съм радостен от това, което се случва в момента с тези момчета. Това е признание най-напред за техните качества, а след това за ФК „Неврокоп“, откъдето са тръгнали. В нашия клуб държим на трудолюбието и отдадеността. Стоим зад идеята, че за да станеш добър футболист, са нужни 3 неща. Може би всичко започва с главата – да си поставиш цел, да я следваш, както и сърцето – да не се огъваш пред трудностите и лишенията, които ще ти се наложи да понесеш по пътя на усъвършенстването си. Накрая идват и краката, с други думи физиката.

Разговаря

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Приятелството между футболистите, илюстрирано с общата снимка на ФК „Неврокоп“, „Банско“ и „Белица“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене