Как покрай COVID-19 невинен човек може да се превърне в престъпник

Човек, отишъл да си купи хляб от магазина, става престъпник. Това преживяха много наши сънародници заради пандемията от коронавирус и непрекъснато променящите се мерки и ограничения срещу неговото разпространение. Преди дни съдът в Благоевград взе решение по първото дело, образувано срещу предписание за поставяне под карантина. Магистратите обявиха нищожността на издаденото от здравните власти предписание за поставяне под карантина от 18 март 2020 година, тъй като е изцяло лишено от законово основание.

То бе по жалба на благоевградчанин, който живее и работи в Англия. Преди няколко месеца се прибрал с полет от Великобритания, като бил поставен под 14-дневна карантина у дома си. Мъжът живеел сам в жилището, тъй като съпругата и детето му не са в града. Той спазил изискванията на здравните власти, но така и никой не му обяснил как ще се снабдява с най-необходимото – храна и лекарства. 3-4 дни преди края на изолацията благоевградчанинът се принудил да излезе и да си купи храна, тъй като нямало какво да яде. Сложил предпазна маска, спазил изискването за дистанция и отскочил до бакалията. Купил си храна, но на връщане пред дома му го спипали полицаите, които дошли на проверка.  Така автоматически той се превърнал в престъпник, който нарушил карантината, за да си купи храна.  Заради абсурдността на случая мъжът веднага отнесъл въпроса до съда. Магистратите отмениха наказанието му и го спасиха от риска да се превърне в престъпник и това да го има в досието му, след като просто отишъл да си купи рана. „Но през цялото това време никой в държавата не помисли за най-важното – как да се грижат за хората под карантина. Те ги карантинират две седмици, но никъде не пише на кого да се обадиш, има ли кой да се грижи за теб, кой ще ти доставя храна. Всеки е оставен да се оправя сам със себе си. А даже в затворите се осигурява храна по 3 пъти на ден. На този човек никой не му осигурява нито храна, но затова пък го проверяват по три пъти на ден. А никой не го пита: Имаш ли нужда от храна и от лекарства”, коментира адвокатът му Илко Стоянов.

Той подчертава и друго – думата „карантина” означава изолиране на болни хора, а не на здрави хора. Друг пропуск е, че се говори за нарушение на мерки, а не на мярка. На един човек трябва да се отчете тежестта на деянието, с което е нарушил закона. Иначе един невинен човек се превръща веднага в престъпник. В Наказателния кодекс има един член, който касае така наречената крайна необходимост – това е да нарушиш закона, за да спасиш живот – твоя или на някой друг човек, уточнява юристът.

Първоначалното наложено наказание било пробация, но съдът го отменил и наложил само административно наказание – глоба. „Тук не става въпрос за частния случай, а за това, че държавата трябва да се извлича поуки. Затова казусът е интересен, защото държавата трябва да си извлече поуките от това дело, за да вземе адекватни мерки занапред. Първото е да се грижи за тези хора, второто за мен много важно нещо е, че наказанието е изключително завишено, защото се оказа, че много нормални хора могат да попаднат под разпоредбите на този текст и ти да направиш престъпници хора, които нямат никакво престъпно мислене”, категоричен е защитникът на благоевградчанина. Според него превенцията не само, че не играе ролята, която трябва да има, а точно обратното – тя създава престъпници вместо да предпазва създаването на такива. Затова е важно да се вземат законодателни мерки в тази посока. Крайните мерки водят до така наречената медицинска диктатура, което не бива да се допуска, във всяко нещо трябва да има баланс, допълва Илко Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене