Противогрипните ваксини до 10 дни в аптеката

Най-късно до десетина дни противогрипните ваксини ще бъдат налични в аптечната мрежа и хората ще могат да си ги закупят свободно. Това каза пред „Монитор“ главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

В страната ни вече има наличност на 88 000 бройки. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък вчера изтъкна, че допълнително ще бъдат осигурени още 75 000 дози за продажба. Той бе на посещение във ВМА, където откри изложба под наслов „Добрата дума лекува“.

„До края на другата седмица ще имаме подписан договор и с фирмата доставчик на ваксини за хората в уязвимите групи. Там става въпрос за 180 000 дози, което е повече от миналата година, тъй като следваме програмата за увеличаване на обхвата на имунизираните“, каза здравният министър.

В същото време джипитата очакват безплатните ваксини в кабинетите си в края на септември-началото на октомври

Те вече са дали заявките си за броя от пациентите си, които очакват да се възползват от програмата.

„Всеки познава пациентите си и знае колко от тях са над 65-годишна възраст. На колко може да се постави ваксина, защото някои имат противопоказания. Подала съм заявката си още преди около 2 месеца. Това е силата на семейния лекар – да познаваш хората, за които отговаряш. Така че знаем ориентировъчно бройката на тези, които може да се имунизират против грип. Още повече че програмата на министерството не покрива на 100% хората над 65 години“, обясни пред „Монитор“ и д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз. Тя изтъкна, че в момента

джипитата са ангажирани с подготовката на децата

които ще тръгнат на градина и училище.

„Все още се занимаваме с имунопрофилактиката им, така че при всички положения ще се занимаваме с поставянето на противогрипните ваксини през октомври. Още повече че и препоръките са такива, че е добре хората да се имунизират тогава, за да може организмът да има време да си изработи антитела и когато през януари се срещнем с грипния вирус, тези хора да бъдат защитени“, коментира д-р Николова. Тя изтъкна, че миналата година е имунизирала около 100 от пациентите си по безплатната програма и е имало сравнително малка заболеваемост от грип при по-възрастните. Много по-голяма е била при децата до 7 години. Според д-р Николова миналата година от безплатните ваксини са се възползвали около 10% от хората над 65-години и тези в рисковите групи, а очакването е тази година броят им да нарасне на 15%.

„Затова можем да предложим при следващата програма като рискова група да бъдат посочени не само възрастните, но и децата.

Те по-лесно развиват усложнения, правят пневмонии

Може и за тях също да има осигурени безплатни ваксини против грип“, добави д-р Николова.

Около 15% от възрастните хора и тези с хронични заболявания ще се ваксинират безплатно, прогнозира и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас доц. д-р Любомир Киров.

„Миналата година ефектът беше много добър, въпреки че ваксините закъсняха. Мои колеги също споделиха това. Неразумно е да имаш начин да се предпазиш и да не го направиш. Така че тези, които се ваксинираха, боледуваха леко. Особено важно е да се предпазят хората с висок риск, страдащи от придружаващи заболявания“, каза доц. Киров. Той изтъкна и че поставянето на противогрипна ваксина би улеснила лекарите за в бъдеще, за да се ориентират по-лесно дали даден пациент е със симптоми на коронавирус, или е болен от грип.

„Ако някой има грипоподобни оплаквания, но знаем, че е ваксиниран, ще се ориентираме по-лесно, че по-скоро става дума за COVID-19. Докато ако не е имунизиран, може да е и едното, и другото, обясни доц. Киров.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене