ВНИМАНИЕ!!! Има завишен риск от вируса зика в България

По черноморските брегове има завишен риск от разпространение на опасната зараза, твърди Световната здравна организация

В доклада на Световната здравна организация се уточнява, че най-висок той е за крайбрежието на Грузия и Русия. Черноморските български области също са под риск, но все пак умерен. От СЗО обаче подчертават, че през лятото се повиша рискът от разпространение на зика в цяла Европа.

Според Европейския център за контрол на болестите обаче не бива да се говори за висок риск от епидемия, защото всички регистрирани случаи до момента са единични и най-често става дума за хора, връщащи се от пътувания в страни от Латинска Америка. Изолирани случаи на пациенти със зика има в Дания, Германия, Великобритания, Швейцария, Италия и др.

Въпреки това някои специалисти се притесняват, защото в Европа вече бе регистриран и първият случай на предаване на вируса по полов път. Става дума за французойка, заразена от партньора си, завърнал се от пътешествие в Бразилия.

Според специалисти от СЗО 2016 г. е особено опасна за разпространението на вируса най-вече заради последиците от климатичния феномен Ел Ниньо, които могат да доведат до значително увеличаване на популациите от комари. Още миналата година NASA предупреди, че се очакват тежки последици от явлението Ел Ниньо – опасност от суша на някои места, на други наводнения, бедствия, глад, но също така възникване на болести, засягащи милиони хора. Според специалистите най-рисковият период е краят на пролетта и началото на лятото заради много по-бързото размножаване и разпространение на тигровите комари.

По данни на СЗО европейските страни с умерен риск са Франция, Испания, Италия, Гърция и България. Към всички тях от СЗО е отправен съвет да се осъществява контрол над блатистите места и да се осведомява населението за симптоми и протичане на зика. На сайта на Министерство на здравеопазването официално се съобщава, че рискът от разпространение на вируса е нисък, въпреки това се налагат превантивни мерки. Освен навременно информиране на населението за избягване на паника и хаос, публикуване на точни указания за граждани, на които предстои пътуване в засегнатите райони, се планира и укрепване капацитета на системата за трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест, което ще има ефект не само за зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западнонилската треска, треска Чикунгуня и др.

В доклада на СЗО, цитиран от „168 часа“ е уточнено, че въпреки че за основен разпространител на зика се смятат комарите от вида Aedes aegypti, риск съществува и в страните, в които се среща и видът комари Aedes albopictus, който също може да пренесе заразата. Страната ни попада и в този списък. Освен нея дом на Aedes albopictus са и Малта, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора, Румъния, Словения, Испания, Франция, Гърция, Грузия.

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват, че комарите от род Aedes са с естествено разпространение в тропичните и субтропичните райони на Азия, Африка и Америка. Aedes albopictus е внесен в Европа през 1978 г., а масово започва да се разпространява по средиземноморското крайбрежие от 1990 г. насам. В България е установен за пръв път през 2011 г. в област Бургас. Смята се, че е внесен с бамбук, който се отглежда за декоративни цели. Според здравни специалисти най-рисковете райони в България са по Черноморието, но освен това трябва да се подчертае, че през тази година има данни за разпространение на Aedes albopictus и в областите Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора.

Според учени е възможно разпространението му и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места. Учените обясняват, че азиатски тигрови комари може да се пренесат и чрез растения – най-често бамбук или екзотични растения. Смята се, че допълнителен риск съществува заради обилните валежи.

Все пак наличието на комари разпространители не е достатъчен фактор за поява на болестта. Специалисти подчертават, че е нужно такъв комар да ухапе вече заразен пациент. Затова възможността зика да достигне до Европа е най-вече чрез туристите. Реално риск представлява например чужденец или българин, идващ от страна в Латинска Америка, който е заразен с вируса. Ако бъде ухапан от Aedes albopictus, тогава болестта може бързо да се разпространи и да засегне много хора.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви в „Здравей, България“ по Нова ТВ, че появата на вируса зика у нас не е изключена, но за момента вероятността за това е по-скоро теоретична. Все пак той посъветва: “Повечето вирусни заболявания имат близка клиника, близки периоди преди развитието на самото заболяване. Препоръчва се, ако хора са пътували, най-вече в Южна Америка, в рамките на три седмици след завръщането си да избягват полови контакти. Освен това е хубаво такъв човек да има настройката, че ако се появи какъвто и да е симптом, добре е да се съобщи на лекар за това пътуване, за да може той да изследва пациента.”

От Националния център по заразни и паразитни болести съветват хората, пътували или идващи от страни от Латинска Америка, да са бдителни за симптоми като температура, обрив, болки в ставите, конюнктивит, мускулни болки и главоболие. Те могат да отшумят до 4-7 дни, но носителят да е потенциално опасен. В някои случаи заболяването протича без никакви симптоми, но дори заразеният да не знае, че е носител на вируса, той пак може да го предаде.

168chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене