Жельо Желев

Името му е Жельо Желев. Той няма нищо общо с президента Желев, и не се интересува от политика. Иска да се върне казармата в старият й вид. Автор е на 70 стихотворения. Той е Жельо Желев – подполковник от запаса с 30 -годишна служба в Българската армия.

Jelio-Jelev_BL

Представете се на нашите читатели
– На 63 години съм, казвам се Жельо Желев и съм роден в град Чирпан, там завърших средното си образование, след което учих във висше военно училище и служих в редица градове на българската армия, завършил съм и Военна академия.. Попаднах в Благоевград, септември 1988 година. един от най-хубавите гарнизонни градове. Тук се пенсионирах, тук си и останах. И тук ще си остана до края на живота ми, може би.

Как е било и как е сега в българската армия? Днешните младежи си скубят веждите. Трябва ли да се върне задължителната военна служба?
– Да. Сегашните младежи заплитат плитки и размахват меки китки…
Отмяната на задължителната военна служба за мен не е правилно действие на нашето правителство, защото има една такава поговорка: Мъж, който не е ходил войник и жена, която не е раждала НИЩО НЕ ЗНАЯТ ЗА ЖИВОТА. Това народа през вековете го е казал. И моето мнение, като бивш офицер от армията с 30 години стаж.Всеки младеж навършил 18-19 години след завършването на средното си образование, трябва да се мине в редовете на българската армия, поне за 6 месеца. Армията учи младите момчета на ред и дисциплина. Да се справят сами с трудностите. Има много младежи, които не знаят химна на България, а в армията се пее при вдигане на знамето. Сега армията наброява 26-27 хиляди и с цивилния състав към 30 хиляди. Когато аз служех бяхме над 115 хиляди и действително си имаше служба и учение. Учехме всичко, което щеше да ни е нужно при евентуална война. Нашата доктрина беше отбранителна, но ако се наложи да отблъснем, можехме да го направим и да не допуснем нарушаване на държавната граница. Зад гърба ни разбира се стоеше една друга армия от Варшавския договор – съветската армия. Защото нашата армия не можеше да се справи срещу вероятните ни противници Гърция и Турция 500 хилядна армия турска и 150 хилядна гръцка. Колкото и да си подготвен, пример давам: Ако един здрав и трениран младеж го нападнат 5-6 други, той ще се справи с двама или трима, на ако всички му скочат заедно, те ще го победят. Сега сме и в друга система НАТО, но на Балканския полуостров. Турция си запази най- голямата армия и въоръжението, а ние унищожихме всичко. Аз лично мога да кажа за танковете, защото съм бил танкист. Имахме над 2 200 танка, а сега са под 100. Това е по вина на нашите политици.

Jelev-Voinik

Защо станахте военен?
– Във военното училище отидох пожелание, ако бях верен на съветите на баща ми трябваше да стана лекар. Той искаше, като остарее с майка ми да има кой да ги лекува. Но аз не избрах лекарската професия макар, че по химия и биология бях отличник. Аз имах желание от 5-6 годишен да бъда войник. Като видях военни с униформа винаги питах баща ми, този пагон какъв е? Така се влюбих във военната служба още от детската градина. И след, като завърших средното си образование, кандидатствах само и единствено във великотърновското висше военно училище. Танкист ме приеха,танкист завърших, танкист служих от първия до последния ден 30 години 1 месец и 23 дни… И сега си пазя военната униформа на всеки 6-ти май я обличам. Много се вълнувам на тази тема. Следя какво се случва с армията. Гледам парадите, но тази година съм възмутен, гражданската авиация излетя в този ден ,а бойната ни авиация, Не… На 9-ти май гледах руския парад и ми се напълни душата. Сълзи ми потекоха от вълнение!

Казахте, че водите здравословен начин на живот. От кога започнахте и защо?
– Здравословен начин на живот съм се стремя да водя от много години, но най вече след 45-ата си година. Защото и аз като младеж, в ергенските си години се чудех как да си направя удоволствието, но си разруших здравето… Не спях, хапвах и пийвах, тогава се пушеше навсякъде, аз само съм опитвал от любопитство де и то само нощем по заведенията … Но от 1974 година есента, като отидох на чистия въздух в Смолян, казах рас и от тогава не съм запалил цигара. Стремя се да живея здравословно най- вече от 1997 година, когато се оперирах от язва във Военна болница – София. То и язвата ми беше повече на нервна почва, от напрежението в службата от недоспиване и нередовно хранене. Здравето на човек е в неговите ръце. Аз не пия газирани напитки и избягвам пържените неща. Така ми казаха лекарите и аз спазвам всичко до ден днешен…

А как започнахте да пишете стихове?
– От няколко години се увличам аматьорски в поезията. Не съм издавал нищо, но ходя в един поетичен клуб „Оксиморон” се казва към военен клуб Благоевград. И имам едно стихотворение за здравословния начин на живот, което мога да го кажа накратичко:

Рецепта за живот

Живота е любов, радост и движение,
Но дали го знаем ние притиснати от проблеми
Здравето си не умеем да ценим
До като сме млади и здрави
ежедневно го рушим.
А, като остареем или заболеем
се чудим как да го възстановим.
За туй вие хора млади и стари
разумно живейте
По- често се веселете, работете
много любов и движение правете.

Казахте, че не вярвате в Господ, Защо?
– Аз също употребявам: “Дай бог”, влизам в църква ,паля свещи.
Но стигнах до убеждението, гледайки нашите политици как безсрамно крадат, а хората умират от глад с минимална пенсия, дечица сираци… Ако имаше Господ, то той щеше да ги накаже. В смисъл нали Той е всемогъщ и вижда всичко… От етична гледна точка спазвам някои църковни неща, но съм повече към невярващите.

Като стана дума за политиците, може ли България да се оправи и нещата да потръгнат? Виждате ли изход от тази мизерия?
– Винаги има изход, когато има желание от двете страни. Първо тия които се стремят към властта, ако те самите желаят независимо колко партии са създадени, когато става въпрос за на българския народ, трябва да се прави добро. Левски е казал: “Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си”. А за нашите политици важи следното: “Ако спечеля, печеля само аз – ако загубя, губите вие но не и аз”. Тоест вие българи обикновени, лъжем ви от трибуната, гласувайте за нас и след изборите се забравят всички обещания. Ако можеше Левски да “стане”, един депутат нямаше да остане, като види какво се случва сега. Защото той се е борил за чиста и свята република. А сега се борят за себе си, за нови служебни автомобили, за нови къщи и вили. Подсигуряват се до 9-то коляно. Срамота… Има много кадърни хора, висшисти, но без работа. Има много хора пенсионери, които имат нужда от лекарства и като нямат пари за храна почват да ровят в кофите за боклук. До там ни докараха нашите умни политици. Хората имат нужда и от духовна храна. Устата на човек е дадена първо да говори и после да се храни, за жалост някои ги ползват само за хранене.

След, като се пенсионирахте с какво се захванахте, казахте че отново работите?
– Оо да. След ,като се пенсионирах си починах само един месец и започнах работа, като охранител. Първо бях охрана на Рилския манастир, после на печатница – Благоевград, след това на завода за безалкохолни напитки, а сега работа охрана на Регионален телевизионен център – Благоевград. Не се срамувам от това, харесвам си работата. Някой казват: „Как може да работиш охранител с твоите 2 висши образования”… Когато съм могъл съм работил, сега като пенсионер работя това. Не искам да заемам работното място на някой млад човек. За мен срамна работа няма, ако трябва и тоалетни мога да чистя… Гражданската ми специалност е инженер по експлоатация на авто-тракторна техника, защото танка е най-близо до верижния трактор, но аз никога няма да кандидатствам за такава работа. Сега има толкова много млади инженери завършили Висш машинно-електротехнически институт, които стоят без работа. А аз взимам добра пенсия по висока от заплатите на някой добри специалисти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене