За православния детски лагер в хаджидимовския манастир

Юлия БАЙМАКОВА

В днешния летен следобед върху дървените столове в черквата „Света Багородица“ не седят, както обикновено, възрастни жени, а момиченца, ученички от първи до четвърти клас. Те са децата от петата смяна на православния лагер в манастира „Свети великомъченик Георги” край град Хаджидимово. Тъй като живеят в Благоевград, ръководителките им са решили да ги зарадват с една разходка из град Гоце Делчев. Посетили са новия храм „Свети Лука“, катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий“, преклонили са се пред гроба на дядо Натанаил, който е създал православния лагер, първи по рода си в страната, само няколко месеца след своето въдворяване за Неврокопски митрополит през 1994 година.

В навечерието на двата големи религиозни празника – Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, студентът във втори курс на Богословския факултет Ангел Чилев запознава децата с историята на тези празници. От него те научават за явяването на Иисус Христос пред учениците му Петър, Яков и Йоан, както и за възкресението на Божията майка и разбират защо денят на нейната смърт не е тъжен, а празничен.

След беседата преподавателката по вероучение и ръководителка на смяната Велияна Зашева разказва за живота на децата през десетте дни на лагерната смяна. Освен с всекидневните беседи, те са заети и с труд и техника. През тия часове лагерниците украсяват икони. А в заниманията по музика разучават песни, свързани с празниците, които предстоят. Сутрин и вечер децата участват в богослужението, като четат псалми и пеят църковни песни. Режимът предвижда, разбира се, и време за организирани игри. Така по 50 – 55 деца на смяна прекарват част от лятната си ваканция полезно и приятно. Те се запознават с основите на християнското учение, възпитават се в уважение към религиозните ценности, добиват навици за колективен труд . Доволни са и те, и родителите им. Не без значение е и фактът, че лагерът е безплатен за децата. Неговата издръжка е поета от Неврокопската епархия, братството към манастира и дарители.

Целия репортаж четете  само във вестник Топ Преса – югозападният таблоид!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене