„Цветен град“ ще заработи в Гоце Делчев

Ново общинско предприятие „Цветен град“ ще заработи в Гоце Делчев и ще осигури допълнителни работни места. То ще заработи по проект на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция.

Дружеството ще изпълнява и социална функция, тъй като в него се предвижда назначаването на работници от уязвими групи. Те ще бъдат ангажирани с оранжерийно производство на цветя, необходими за озеленяване на парковете и градините в цялата община.

По проекта партньори от Гърция са „SOS – Детски селища” и Техническият институт в Кавала, а общата му стойност е 615 000 евро. В последните години град Гоце Делчев и околните села стават все по-зелени, по-красиви и по-чисти.

Общината ще реализира още един важен проект – той е за изграждане на система за мониторинг, за да се намалят загубите на питейна вода с монтирането на специална сонда и подмяна на водопроводните тръби в градския квартал „Дунав“.

Достъпни и качествени здравни услуги за хората в отдалечени населени места с оборудване на здравни служби в общините Гоце Делчев и Пангео е третият проект. Ще бдат направени центрове за телемедицина и оборудвани линейки в селата Лъжница и Брезница и две села от партньорската гръцка община. Общата стойност на проекта е 917 042 лева.

„Целта ни е да осигурим достъпно и качествено здравеопазване за хората в отдалечените населени места. Ще се изградят центрове за телемедицина, ще се предоставят и две линейки, които ще имат пълното оборудване за превозване на пациенти”, заяви кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов.

Линейките ще се ползват и от жителите на село Корница, което е съвсем близо до село Лъжница. „Това за нас е много важен проект, защото касае здравето и живота на хората. До средата на септември трябва да се подпишат договорите, срокът за изпълнение на дейностите е 12 месеца. След приключването на проекта 7000 жители в трите села ще имат достъп до качествено здравеопазване”, сподели кметът на село Брезница – Иса Сакали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене