Пак ли спахте, господа депутати?!

Пак сътворихте поредният абсурд, а? Не ни учудвате, ние вече сме ви свикнали

Ако все още не сте разбрали, нека ви кажа, че България наскоро стана четвъртата скандинавска страна в Европа! Ура!

И не, не сме се изместили на север.

Просто господата народни представители решиха, че климатът в България е изключително сходен и идентичен с този на Финландия, Швеция и Норвегия. Поради тази причина те прецениха, че е необходимо да приемат и някой друг закон за пътищата, действащ в скандинавските страни.

Поредният абсурд, както се досещате.

Ама нали вече сме скандинавци, няма да сме излагаме, я!

Та така. Зимните гуми са на път да станат задължителни, ако парламентът приеме окончателно текста за движение по пътищата.

А той гласи:

Зимните гуми стават задължителни за моторните превозни средства от 1 ноември до 1 април. Шофьор, който бъде заловен да кара с летни гуми, ще получава глоба от 50 до 200 лв., а книжката му ще бъде отнета за срок от 1 до 6 месеца. При повторно нарушение санкцията стига до 300 лв., а без свидетелство се остава до 1 година.

Тези промени в Закона за движение по пътищата бяха приети на 29 октомври на първо четене от парламентарната комисия по транспорт.

Нека само попитам един въпрос: „Уважаеми господа депутати, какво е определението за зимни гуми?“

Знаете ли, или отново само говорите, колкото да не заспите?!

Нека ви дам кратко разяснение. Това дали една гума е лятна или зимна зависи от дълбочината на протектора и материала, от който е направена самата тя. Относно дълбочината на протектора, изискванията в съответните държави са различни. В някои европейски страни изискването е за дълбочина от 4 мм, в други е 6 мм.

В България, трябва да не е по-малко от 2 мм, според едни нормативи и 1,6 според други. Що се отнася до материала от който са направени, за производството им се използва повече каучук, който запазва еластичността при ниски температури, а в състава на материала за истински зимни (а не всесезонни) гуми се добавя т.н силика – хидратиран силикатен оксид, който осигурява контакта на гумата с мокра настилка.

Прочетохте ли добре? Прочетете го още веднъж, та да вземе да ви се набие най-накрая в главите.

А знаете ли колко струва една зимна гума за лек автомобил? 150 лв. Знаете ли колко струва една зимна гума за тир? 1000 лв. А знаете ли дали има зимни гуми за мотори?

Знаете ли или пак сте спали?!

Нека отново ви дам пояснение. Зимни гуми за мотори няма. НЯМА! В много редки случаи могат да бъдат открити от т.нар. всесезонни гуми с маркировка M+S, но само за скутери.

Нека ви попитам още нещо.  Да речем, че зимните гуми наистина станат задължителни за моторните превозни средства от 1 ноември до 1 април. Какво правим с моторите? Какво правим с мотоотрядите „Сигма“? Нали и те трябва да се движат със зимни гуми? Да, обаче зимни гуми за мотори няма.

Питам аз: И к’во праим ся (както се изразяват катаджиите)?

Ще спрете от движение мотористите от кортежите на гостуващите у нас делегации ли? Ще зазимите полицейския мотоотряд „Сигма“ли? Е, ако не го направите катаджиите ще бъдат задължени да спрат колегите си и да им вземат книжките за от 1 до 6 месеца.

За това помислихте ли или пак сте спали?

Помислихте ли също така, че освен колите на гражданите, със зимни гуми трябва да бъдат оборудвани и колите на държавните институции. Помислихте ли?

Нека ви кажа, драги читатели, че от пет патрулки, две са с летни гуми. И не, не си го измислям. Това са думи на столичен полицай с 19 годишен стаж в МВР. И какво излиза сега?

Ако за такова нарушение трябва да се отнема шофьорската книжка, то тогава полицаите са първите, които ще трябва да го отнесат.

Странно, ще си кажете, а? Пак сте спали, драги ми политици, или каквито там се водите ….

Пак сътворихте поредният абсурд, а?

Не ни учудвате, ние вече сме ви свикнали. Та нали затова сте там, където „Съединението прави силата“.

Но не се притеснявайте.

Доволни от кашата, която забъркахте има, повярвайте ни.

Всякакви закупчици, снабдители и склададжии, които и сега крадат като за последно и фактурират нереално високи разходи ще намажат. Ето какво разказва столичният полицай с 19-годишен стаж пред forumnews.bg.

“Имахме ремонт на “Опел Астра”, който бе отчетен за 14 000 лв. За тези пари районното ни можеше да си купи два нови опела, но някой им разписа фактурите и бяха платени. Със зимните гуми ще стане същото –

ще ходят до кв. “Горубляне” да купуват втора употреба и да ни ги дават, а да отчитат доставка на нови.

Каквото и да си мислите, МВР е държавна фирма, тоест – „куче влачи, диря няма”, споделя друг полицай от провинцията.

От закона ще намажат и катаджиите.

Ехх … Колко са хитри тези чичковци! Текстът за движение по пътищата все още не е приет окончателно от парламента, но едрите господа със зелени жилетчици започнаха да искат рушвет заради каране с летни гуми. Ей, и вие се ненаядохте, значи!

Ето по това си приличат т.н. депутати и катаджийте – все не са се наяли.

След всичко написано искам само да кажа: Вземете се събудете от вечният си зимен сън, господа народни представители, отворете очи, измийте ги, ако е необходимо и прогледнете. Размърдайте и малкото сиво вещество в главата си. Помислете. Разсъждавайте! Ако, разбира се можете, де …

no-comment.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене