180 години от рождението на Васил Левски

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Христо и Петър, и две сестри – Ана и Марийка.

Васил Левски е известен още с прозвищата си Дякона, Апостола и се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост получава името Левски (според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия).

Годишнината ще бъде отбелязана с различни прояви в цялата страна.

Община Благоевград ще отбележи годишнината с тържествен ритуал по полага на цветя пред бюст-паметника на революционера. Жители и гости на Благоевград ще могат да отдадат чест и да се преклонят пред героизма на Левски днес от 10:00 часа на площад „Васил Левски”. В 10:30 часа ще започне рецитал в Регионална библиотека ‚Димитър Талев“- Благоевград, посветен на Дякона.

За 11-та поредна година паметта на Васил Левски ще бъде почетена и  с  организиране на състезание по дълъг скок под мотото „Достойни за името на Апостола“. Организатори на инициативата са община Благоевград  и Лекоатлетически клуб „Джордан“. Състезанието ще се проведе от 10.00 часа на спортен комплекс „Пирин“.  Записване за участие се провежда на място, без възрастови ограничения.

В деня, отбелязващ рождението на Васил Левски жители и гости на града ще могат да  видят  подредена изложба в чест на Дякона в залата на Регионален исторически музей- Благоевград, която ще бъде открита в 11:30 часа. 

По повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, Община Сандански превърна в реалност една дългогодишна мечта на поколенията в курортния град – да бъде издигнат паметник на великия българин. С редица благотворителни инициативи реализацията на една дългогодишна идея вече е факт. Днес от 19:30 часа, пред сградата на Градски съд  Сандански, под короната на многовековния чинар ще бъде официално открит паметникът на Апостола на българската свобода.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене