Ето от къде тръгнаха босовете на ъндръграунда в България! Училище „Отец Паисий“ в Кресна отгледа и възпита основателите на ВИС-2 Георги и Васил Илиеви и близнаците Николай и Георги Цветини

4-имата са приятели от 6-годишни, раздели ги смъртта!

Училище „Отец Паисий“ в Кресна пази спомена от близнаците Николай и Георги Цветини и братята Васил и Георги Илиеви, този малкоизвестен факт, научи репортер на struma.com. Старите жители на града, сред които техни съученици разказват, че близнаците Цветини дошли в Кресна и се записали в първи клас, след като баща им Мирчо бил разпределен да служи и работи в местото военно поделение, братята Георги и Васил, които са родени в Кюстендил учили в кресненското училище, тъй като баща им Андрей е от Кресна и живеели там.

Още от деца, близнаците Цветини и братята Илиеви били приятели, луди глави, спортисти, буйни деца. Ники Цветин бил най-кротък от всички. Негов най-близък бил Васил Илиев, били като братя. Другарката Славчева е била жената, която успявала да се оправи с палавите Васил и Георги Илиеви и Георги Цветин. И четиримата не наблягали на ученето макар, че били умни момчета, разказват техни съученици. Били непрекъснато с топката, и се борили на тревата в двора на училището. Започнали първи клас в старото училище на Кресна, после се преместили в новото, изградено на терена на старите гробища. От деца обаче Цветини и Илиеви били неразделни.

Разделили се, когато бащата на Васил и Георги, Андрей се разболял и починал. Майка им Невена взела трите си деца, братята и сестра им Марияна, и отново се върнала в родния си град Кюстендил. В шести клас бил Васил, а в 5 Георги. В Кюстендил те продължили образованието в спортно училище. А братята Цветини пък, когато свършило разпределението на баща им в поделението в Кресна, се върнали в родния им град Разлог, където и до днес живеят родителите им. Така пътищата на приятелите от детинство се разделят.

Георги и Васил стават известни борци. А Георги дори републикански шампион по борба..

През 1983 г. Георги Илиев е регистриран от милицията за кражба, три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване на германка, което прекратява спортната му кариера. През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново година по-късно за фалшификация на документи. Брат му Васил продължава със спортната си кариера, докато Георги прекъсва състезателната си дейност.

Приятелите им детинство близнаците Николай и Георги завършват средно образование в Разлог, където баща им вече е шеф на местното военно поделение. И двамата са добри ученици и спортисти. Приети са в София, за да учат във Висшия институт по физкултура /ВИФ /, където отново се срещат с приятелите си Васил и Георги. Така в първите години на демокрацията Ники Цветин и Васил Илиев създават страховитата застрахователна компания „ВИС -2“. Двамата се допълват взаимно. Цветин изключително умен и комбинативен, Васил, човек на риска, смелчага и страшно креативен.

Така в групата се включват и братята им, техни приятели от студентските години, роднини от Кресна и Кюстендил. През 1992 година обаче братът на Николай Цветин, Георги загива при автомобилна катастрофа край Бяла Слатина. Николай понася много тежко смъртта на брат си. По късно убиват и Васил Илиев Така Цветин става много близък с Георги Илиев, двамата заместват в общуването си загиналите си братя. През тежките и страшни години на ВИС 2, побоища, разстрели, отвличания, изнудвания, както казваше приживе Георги Илиев, те помъдрели и от „мутри станали бизнесмени „. Създават ВАИ холдинг, който оглавява мозъчният тръст Николай Цветин.

Компанията започна да развива сериозна и легална дейност. От 4-имата Николай Цветин единствен оцеля през годините. Братята Илиеви бяха убити, а Георги Цветин загина при катастрофа, за която също казват, че е била предизвикана умишлено, но нищо не се доказа. Днес Н. Цветин е успешен бизнесмен. За него казват, че е успял заради умереността си във всичко, което е правил, изключителния си ум и находчивост и фактът, че никога не е излизал извън контрол.

За останалите трима това не може да се каже. Цветин е успешен бизнесмен, семеен, който не рядко прескача в родния си град Разлог, за да посети роднините си. А от рода Илиеви в Кресна почти всички са в София, подпомогнати от братята Васил и Георги Илиеви, братовчеди, чичовци на Илиеви, днес са известни бизнесмени, които развиват бизнеса, създаден им от братята, в първите години на демокрацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене